Echtscheiding en fiscus

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
11-09-2013
Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Echtscheiding en fiscus

Steeds meer mensen gaan scheiden. Tegenwoordig kunt u een echtscheiding via het internet regelen, naar een mediator gaan of beiden een advocaat inschakelen. Veel echtscheidingen kunnen niet worden afgerond omdat de woning niet verkocht wordt.

Stappenplan echtscheiding

Het begint met de koude mededeling aan uw partner en eventueel de kinderen. Vervolgens moet u de echtscheiding handen en voeten geven door een afspraak te maken met een advocaat of mediator. U kunt ook zelf een echtscheidingsconvenant opstellen en dit uiteindelijk laten controleren door een advocaat. Een bemiddelaar heeft altijd de voorkeur omdat hiermee de harmonie behouden blijft. Stel vervolgens een financieel plan op zodat u weet wat u te wachten staat. Als u kinderen heeft, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Als de afspraken zijn gemaakt, moet u naar de rechtbank en wordt zo uw echtscheiding officieel. Fiscaal moet u eerst verhuizen om geen fiscaal partner meer te zijn.

Belastingen en echtscheiding

De partneralimentatie die u zou moeten betalen is bij de betaler aftrekbaar en bij de ontvanger belast. De (advocaat- / procedure-)kosten die worden gemaakt door de ontvanger van de partneralimentatie zijn ook aftrekbaar, neem dit mee in uw aangifte inkomstenbelasting. Kinderalimentatie kunt u belastingvrij ontvangen en is beperkt (forfaitair) aftrekbaar bij de betaler, deze is over een paar jaar niet meer aftrekbaar.


Echtscheiding en fiscus

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte