Levensonderhoud kinderen en fiscus

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Levensonderhoud kinderen en fiscus

Sinds enkele jaren (sinds 2012) is het niet meer mogelijk om kosten van levensonderhoud van kinderen ouder dan 21 jaar af te trekken. Vanaf 2015 zijn deze kosten in z'n geheel niet meer aftrekbaar.

Welke kinderen?

De kinderen mogen geen recht hebben op studiefinanciering of kinderbijslag. U moet minimaal € 408 per kwartaal bijdragen aan het levensonderhoud van dit kind. Dit speelt veelal in gevallen waar sprake is van een echtscheiding en de kinderbijslag naar uw ex gaat, of in situaties dat uw kind een opleiding heeft gevolgd, waarvoor hij of zij geen studiefinanciering kon krijgen. Het kind mag niet over voldoende eigen inkomen / vermogen beschikken. De rechter is van mening dat vermogen van het kind er niet toe doet, de wetgever denkt hier anders over.

Welke kosten?

De kosten die u kunt aftrekken, zijn door de wetgever vastgesteld. Niet de volledige kosten zijn aftrekbaar. De aftrek is afhankelijk van uw bijdrage en de leeftijd van het kind.

Kinderen tot 6 jaar: € 290 per kwartaal.

Kinderen 6-12 jaar: € 350 per kwartaal.

Kinderen 12-18 jaar: € 410 per kwartaal.

Kinderen 18-30 jaar: € 350 per kwartaal.

Voor kinderen ouder dan 18 jaar mag u soms meer aftrekken.


Levensonderhoud kinderen en fiscus

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte