Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
7 + 5 =

Testament en erfenis

Veel mensen hebben een langstlevende testament. Hierin is geregeld dat na het overlijden van de partner een schuld ontstaat aan de kinderen. In de meeste testamenten staat dan ook nog dat er rente over de schuld moet worden betaald. Deze schuld en de rente zijn pas opeisbaar als de langstlevende komt te overlijden, zou hertrouwen (in gemeenschap van goederen) of failliet gaat.

Er kan dan een aantal problemen ontstaan:

  1. Belastingschuld: de kinderen moeten over de erfenis belasting betalen, maar ze krijgen nog geen geld. De belastingschuld mag later worden betaald, maar er moet wel rente worden betaald over de schuld. Als de langstlevende komt te overlijden en tijdens zijn / haar leven wordt het geld opgemaakt, dan blijven de kinderen achter met een waardeloze vordering en een schuld aan de Belastingdienst.
  2. Hertrouwen: stel dat de langstlevende zou hertrouwen op huwelijkse voorwaarden, dan is de vordering niet opeisbaar.

In dit kader is het verstandig om als ouders met de kinderen te overleggen wat het testament van u is. Onbewust kunnen de kinderen een financieel probleem krijgen bij uw overlijden. In de praktijk is een veel gekozen optie dat de belastingschuld van de kinderen wordt betaald door de langstlevende. Tevens wordt soms afgesproken dat de rente over de schuld aan de kinderen moet worden betaald.

Al met al, maak eens een afspraak met uw notaris. Voor verdere informatie kijk eens op http://www.notaristip.nl/.


meer informatie over Testament en erfenis

Samengevat:

>
>
>
>