Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
7 + 1 =

Vakantiewoning en belastingen

Na de vakantieperiode denken veel mensen aan een eigen vakantiewoning. De vakantiewoningen zijn op dit moment goedkoper (met name in Spanje) en het kan best fiscaal voordelig zijn. Over de waarde van een vakantiewoning moet u wel belasting betalen.

Vakantiewoning en belastingen

Een vakantiewoning in Nederland of in het buitenland is fiscaal aantrekkelijk. U moet over de waarde van de vakantiewoning belasting betalen. Over de huurinkomsten hoeft u in Nederland geen belasting te betalen, in het buitenland meestal wel.

Vakantiewoning in Nederland

De vakantiewoning moet u opgeven in box 3, de woning moet gewaardeerd worden tegen de WOZ-waarde, tenminste als u er zelf 30% van de tijd verblijft. Over de WOZ-waarde (-/- de schuld op de vakantiewoning) moet u 1,2% belasting betalen. De WOZ-waarde is vaak te hoog omdat de gemeente er rekening mee houdt dat u er niet permanent mag verblijven. Volgens de rechter moet de gemeente hier wel rekening mee houden.

Vakantiewoning in buitenland

Een vakantiewoning in het buitenland moet u waarderen tegen de waarde in het economische verkeer (zeg de prijs die u heeft betaald). U moet deze woning ook opgeven in box 3, edoch de waarde is vrijgesteld omdat Nederland hierover (meestal) niet mag heffen. U moet belasting betalen in het buitenland, deze kan per land verschillen. In bijvoorbeeld Spanje moet u 25% belasting betalen over uw netto huur en 35% over de boekwinst bij verkoop van de vakantiewoning. In Frankrijk zijn de percentages 25% (huur) en 27% (verkoop). In Oostenrijk kan het zelfs oplopen tot 50% belastingheffing. 

Omzetbelasting en vakantiewoning

Bij een nieuwe vakantiewoning kunt u soms de 19% (dadelijk 21%) omzetbelasting terugvragen. Over de verhuur moet u dan wel omzetbelasting in rekening brengen, deze omzetbelasting is echter maar 6%.

Winst op verkoop vakantiewoning

De winst bij een verkoop van een vakantiewoning is belastingvrij. Als de vakantiewoning in het buitenland is gelegen, heeft u te maken met de belastingwetgeving in dat land. In bijvoorbeeld Spanje is de verkoopwinst soms belast met 35% inkomstenbelasting.


meer informatie over Vakantiewoning en belastingen

Samengevat:

>
>
>
>