Aangifte lastig? Hulp door erkende en ervaren belastingadviseur door heel Nederland?
Uw aangifte (eventueel bij u thuis) al vanaf € 95,-. Vraag vrijblijvende offerte aan

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
22-09-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Iedereen die belasting moet betalen, moet ook een inkomensafhankelijke bijdrage voor zijn zorgverzekering betalen. Werknemers en uitkeringsgerechtigden betalen dit via de loonheffing die door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden en afgedragen wordt.

Ondernemers betalen de bijdrage zelf rechtstreeks aan de Belastingdienst. Meestal wordt in dat geval een voorlopige aanslag opgelegd en wordt nadien bekeken hoeveel de uiteindelijke bijdrage moet zijn (zodra de aangifte is ingediend).

  • 2020: 6,70 % werkgever / 5,45 % ondernemer
  • 2019: 6,95% werkgever / 5,7% ondernemer
  • 2018: 6,90% werkgever / 5,65% ondernemer

De bijdrage is een percentage van uw inkomen, winst en overig inkomen (zoals een AOV-uitkering, lijfrente of alimentatie). Het maximale bijdrage inkomen is in 2020 € 57.232. Dit betekent dat u alleen over dat deel van uw inkomen de bijdrage betaalt.

Voorbeeld premie zorgverzekeringswet ondernemers

Uw inkomen bedraagt € 65.000. De bijdrage bedraagt dan € 3.119, zijnde 5,45% over het maximum van € 57.232.


Inkomensafhankelijke bijdrage ZvW

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte