Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 4 =

Belastingaangifte 2011

De wijzigingen voor de belastingaangifte 2011 zijn bekend. In dit artikel zullen wij de aftrekposten gaan toelichten, dit artikel zal daarom steeds worden aangevuld. De wijzigingen die voor de aangifte Inkomstenbelasting 2011 bekend zijn, zullen wij nu alvast weergeven.

Fiscaal partnerschap

Mensen die getrouwd zijn, worden altijd als fiscaal partner aangemerkt. Als deze personen duurzaam gescheiden leven, blijven ze ook fiscaal partner, tenzij ze niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven en er een verzoek tot echtscheiding is ingediend (vóór 1 juli 2011). Bij mensen die ongehuwd samenwonen is minder snel sprake van fiscaal partnerschap. In de aangifte moet u diverse vragen (ja/nee) beantwoorden: De vragen zijn:

  1. Is er een samenlevingsovereenkomst (via notaris)?
  2. Is er een gezamenlijk kind (of kind ander erkend)?
  3. Aangewezen in elkaars pensioenregeling?
  4. Is er een gemeenschappelijke woning?
  5. Woont u op hetzelfde adres (volgens de gemeente)?

Sparen en beleggen

De peildatum voor uw vermogen was 1 januari en 31 december. Per 2011 is de peildatum 1 januari 2011. Sinds 2011 is er geen aparte vrijstelling meer voor groen beleggen, dit valt nu onder het kopje : maatschappelijk beleggen.

Lijfrentepremies

Een lijfrente die u in 2011 wilt aftrekken, moet u ook in 2011 betalen. Voor ondernemers die de onderneming staken, is de regeling iets ruimer (betalen vóór 1 juli 2012).


meer informatie over Belastingaangifte 2011

Samengevat:

>
>
>
>