Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
10 + 10 =

Onderhoud via hypotheek of spaargeld

"Ik laat mijn huis schilderen en een dakkapel plaatsen, de kosten zijn € 20.000. Ik kan dit via mijn spaargeld betalen, maar ook in de hypotheek opnemen. Wat is verstandig?

Als u geld leent voor onderhoud aan uw woning, dan is de rente over de lening aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting. Het onderhoud moet betrekking hebben op uw eigen woning of de aanhorigheden hiervan. Het kan dus ook gaan om onderhoud aan uw garage, tuin of schuur. Of u een lening, tweede hypotheek of nieuwe hypotheek afsluit, maakt voor de Belastingdienst geen verschil. Voor uzelf kan het - qua kosten of rente - wel een verschil maken.

Let op

Als u geld leent voor de gordijnen, verhuisbaar parket, kasten of andere roerende zaken, dan is de rente op de lening niet aftrekbaar.

Spaargeld of lenen

Stel dat de rente op uw hypotheek 4% bedraagt, door uw belastingvoordeel kost dit u netto 2,5%. Als u met uw spaargeld minimaal 2,5% rendement maakt, is het voordeliger om het geld te lenen. Let er wel op dat u over uw box 3 vermogen soms 1,2% box 3 belasting moet betalen.

Spaargeld heeft nog een praktisch voordeel boven investeren in de woning. Als u onverwacht geld nodig heeft voor een nieuwe wasmachine, auto of vakantie, kunt u dit eenvoudig met spaargeld betalen. Indien u alle geld in uw woning zou investeren, moet u een lening afsluiten om het geld te verkrijgen. Dit is niet altijd even eenvoudig.


meer informatie over Onderhoud via hypotheek of spaargeld

Samengevat:

>
>
>
>
>