Bancaire gouden handdruk stamrechten

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
09-10-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Bancaire gouden handdruk stamrechten

Nieuwe wetgeving per 2014

Er is bekend geworden dat per 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling wordt afgeschaft. Als u vanaf 1 januari 2014 een ontslagvergoeding zou ontvangen, moet u daarover dus direct afrekenen met de Belastingdienst. Bij een hogere ontslagvergoeding zal dit betekenen dat u per direct 52% belasting moet betalen. De huidige mogelijkheden (stamrecht B.V. of banksparen) behoren hiermee tot het verleden.

Bestaande stamrecht B.V.

Per 1 januari 2014 komt er ook een leuke regeling. Het vermogen van een stamrecht B.V. (die onder de stamrechtvrijstelling hierin is ondergebracht) mag in één keer worden uitgekeerd. De regeling dat de uitkering periodiek moet plaatsvinden komt dan dus (tijdelijk) te vervallen. Vorenstaande geldt voor vermogen in een stamrecht B.V., bankrekening of bij een verzekeraar. Over 20% van deze uitkering hoeft u geen belasting te betalen, over 80% dus wel. Het vermogen staat hiermee op uw bankrekening en is hierdoor belast in box 3. Wellicht kunt u overwegen om uw hypotheek (eigen woning) af te lossen, dit is echter maatwerk.

Regeling tot en met 31 december 2013

Fiscaal aantrekkelijk sparen met de Gouden Handdruk Spaarrekening. Dit bestaat sinds 2010 en is een prima alternatief voor de lijfrente of stamrecht B.V.

De voordelen van een gouden handdruk stamrecht of bankrekening:

 • Redelijk rendement, meestal variabel, ongeveer 2,5% - 3%.
 • Zolang het geld op de spaarrekening staat, hoeft u geen belasting te betalen.
 • De bankrekening kent geen of zeer beperkt kosten.
 • U hoeft geen box 3 belasting over de spaarrekening te betalen.
 • Voor of op uw 65e levensjaar moet u een periodieke uitkering aankopen.
 • Bij uw overlijden komt het geld toe aan uw erfgenamen (contraverzekering niet nodig).

Wie bieden het aan?

Het banksparen voor een gouden handdruk wordt nu door vele banken onderzocht. De Rabobank biedt het product sinds april 2010 aan. Het product wordt ook aangeboden door Brand New Day. Bij dit product kunt u ook beleggen, dit kan bij de Rabobank nog niet. Ook OHRA, ABN AMRO en de SNS hebben bankspaarproducten in hun programma opgenomen.

Voor de toekomst is bij banksparen het volgende van belang

 • Wie geeft het hoogste rendement (variabel of vast)?
 • Zijn er kosten verbonden aan het overboeken of omzetten in een lijfrente?
 • Hoe zit het met de garantie (€ 100.000 of niet)?
 • Moet ik de bankrekening splitsen over meerdere banken (hoger dan garantie ad € 100.000)?
 • Waar kan ik ook beleggen (als ik dit zou willen)?

U kunt hier nog meer informatie vinden over de gouden handdruk stamrecht.


bancaire gouden handdruk 2010

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte