Huurtoeslag en zorgtoeslag

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
02-10-2015
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Huurtoeslag en zorgtoeslag

Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag of huurtoeslag (voorheen huursubsidie) zonder dit te weten of aan te vragen. Via eenvoudige uitleg en toelichting willen wij op de site Belastingtips hierin veranderingen brengen.

De huurtoeslag

De bijdrage in uw huurkosten wordt maandelijks rond de 19e door de Belastingdienst betaald. Er wordt een voorschot betaald dat achteraf wordt berekend. De normen worden elk jaar aangepast.

Wanneer heeft u recht op huurtoeslag?

  1. Uw inkomen als alleenstaande is lager dan € 21.450 per jaar (65+: € 20.200); of
  2. Uw inkomen als samenwoners is lager dan € 29.125 per jaar (65+: € 27.575); en
  3. Uw huur is is tussen de € 205,74 en € 647,53 per maand; en
  4. Uw vermogen is lager dan € 20.661 (65+: dit mag meer zijn).

De zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor de basis ziektekostenverzekering. Iedere Nederlander is sinds 2006 verplicht verzekerd voor de basisverzekering en moet hiervoor ongeveer € 90 per maand betalen. Daarnaast betaalt iedereen nog een ziektekostenpremie die inkomensafhankelijk is. Deze premie wordt automatisch op uw uitkering of salaris ingehouden.

Wanneer heeft u recht op zorgtoeslag?

  1. Uw inkomen als alleenstaande is lager dan € 33.743 per jaar; of
  2. Uw inkomen als samenwoners is lager dan € 50.000 per jaar; en
  3. Uw vermogen is niet van belang. 

Aanvragen huurtoeslag of zorgtoeslag

U kunt de huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst, dit gaat via een speciale site. U kunt de Belastingdienst ook bellen: 0800 - 0543.

Belastingtip

De zorgtoeslag en huurtoeslag over 2015 kunt u nog aanvragen, u moet dan wel vóór 1 april 2016 een formulier invullen, dit kan hier.

Downloads

Proefberekening maken.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>

Belastingaangifte