Hobby of inkomen?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Hobby of inkomen?

Een hobby is vrijetijdsbesteding, gewoon liefhebberij. Er kan echter wel geld mee worden verdiend, maar meestal wordt er geld aan uitgegeven. Mevrouw Y. koopt kinderkleding en verkoopt dit af en toe op Marktplaats. Per week verdient ze hiermee een paar honderd euro. Hobby of inkomen? De Belastingdienst is bij positief inkomen al snel van mening dat er belasting moet worden geheven, bij negatief inkomen stelt men al snel "hobby", dus kosten niet aftrekbaar en inkomsten zijn vrijgesteld.

Wanneer is sprake van inkomen?

Als de Belastingdienst wil stellen dat u belasting moet betalen, moet er sprake zijn van een bron van inkomen. Hiervoor gelden de volgende criteria:

  1. Er is een organisatie van kapitaal en arbeid,
  2. U neemt deel aan het economische verkeer.
  3. U wilt en denkt hiermee een voordeel te behalen.
  4. Het voordeel is redelijkerwijs te verwachten.

Bij een echte hobby is er geen winstoogmerk en wordt er meestal niet deelgenomen aan het economische verkeer. Bij een uit de hand gelopen hobby kan dit anders zijn.

Rechter en bron van inkomen

Muziek

De heer X. is ingeschreven in het handelsregister. Hij heeft in 2005 enkele optredens verzorgd, hiermee maakt hij verlies. Hij wil het verlies aftrekken in zijn aangifte Inkomstenbelasting. De Belastingdienst weigert de aftrek. Het Gerechtshof is het met de inspecteur eens, het verlies is niet aftrekbaar. De Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) was het met het Gerechtshof eens. In 2005 en ook in de jaren erna waren er geen positieve inkomsten. Er is zelfs een jaar geweest dat er geen optredens waren. De Hoge Raad maakt wel duidelijk dat de Belastingdienst slechts naar 1 jaar mag kijken, maar ze mag wel met een schuin oog kijken naar de jaren erna. Er viel in redelijkheid geen inkomen te verwachten.

Fotograaf

De heer X. maakt mooie foto's en heeft een fantastische Nikon camera gekocht. Een aantal foto's wordt in een blad gepubliceerd, hiervoor heeft hij een paar honderd euro ontvangen. De inspecteur zegt: belasting betalen. De fotograaf heeft echter ook kosten gemaakt en deze zijn hoger dan de inkomsten. De rechter stelt dat er sprake is van een hobby.

Sport

Een amateursporter doet het goed. Af en toe ontvangt hij premies, tenminste als hij wint. Daarnaast ontvangt hij een kleine bijdrage uit promotionele activiteiten. Zowel de inspecteur als de rechter vindt dat er sprake is van inkomen.

Conclusie

Het is vaak een dubbeltje op z'n kant. Als u geld zou verdienen met uw hobby, is het verstandig om van alle kosten de bonnetjes te bewaren. Na verloop van tijd is het verstandig om eens met een fiscaal jurist te gaan praten. Hij kan de uitspraken van rechters met u doornemen om te kijken wat wel en niet kan.


Bron

Hoge Raad 24 juni 2011.


Hobby of inkomen

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte