Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
4 + 7 =

Bedrijfsauto en meerdere chauffeurs

Als u een auto op naam van uw bedrijf hebt staan en geen rittenadministratie heeft bijgehouden en ook geen bijtelling aangeeft, moet u voorzichtig zijn.

Een praktijkcasus

Een pizzeria heeft meerdere personeelsleden die in een bedrijfsauto pizza's bezorgen. Er wordt geen rittenadministratie bijgehouden. De auto wordt uitsluitend door werknemers gebruikt en alle kosten van de bedrijfsauto komen ten laste van de B.V. Na een boekenonderzoek concludeert de inspecteur dat er moet worden bijgeteld. De pizzaman stapt naar de rechter. Volgens de Rechtbank Breda (uitspraak 4 maart 2011) moet de inspecteur aannemelijk maken dat de B.V. de auto ter beschikking heeft gesteld aan haar werknemers. Als dit zo blijkt te zijn, dan bestaat er een vermoeden dat de bedrijfsauto ook voor privédoeleinden is gebruikt. Dit is dan weer anders als de B.V. kan aantonen dat de auto minder dan 500 kilometer per jaar privé is gebruikt.

De inspecteur heeft aangetoond dat de auto ter beschikking is gesteld. De B.V. heeft niet aangetoond dat de auto niet privé wordt gebruikt, er is geen rittenregistratie en er is ook geen verklaring geen privégebruik afgegeven. Er is duidelijk wie er wanneer in de auto heeft gereden en derhalve moet de B.V. via de eindheffingsregeling de loonheffing over de bijtelling voldoen.

Belastingtip bij meerdere chauffeurs

Maak gebruik van de 300 euro regeling, hiervoor moet u wel 300 euro opnemen in uw loonadminstratie.

Bron: Rechtbank Breda 4 maart 2011 (rolnummer 10/1374).


meer informatie over Bedrijfsauto en meerdere chauffeurs

Samengevat:

>
>
>
>