Onderzoek kilometeradministratie? Pas op voor forse naheffingen en boetes !

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Black box auto van de zaak

Er zijn elektronische systemen op de markt om de bijtelling op de auto van de zaak te voorkomen. Deze zogenaamde black box wordt ingebouwd in de auto. Voor een volledige en fiscaal juiste administratie is een volledige rittenadministratie vereist. Tevens moeten garagefacturen en agenda's (indien beschikbaar) ter inzage worden verstrekt.

Onderzoek auto van de zaak door Belastingdienst

De Belastingdienst weet uit onderzoek dat veel mensen frauderen met de kilometeradministratie, een gezonde argwaan zult u dus bemerken als u vragen krijgt. De Belastingdienst gebruikt sinds enkele jaren flitswagens die foto's maken van alle auto's op voor de hand liggende vrijetijdslocaties (meubelplein, grensovergang, attractieparken, etc.).

Waarop controleert de belastingdienst ?

 1. Scannen van kenteken: op vele plaatsen, zoals aan de grens, worden kentekens gescand. Dit doet de belastingdienst ook bij meubelpleinen en pretparker. Vervolgens wordt de informatie vergeleken met de kilometeradministratie van een belastingplichtige, die dan wordt opgevraagd.
 2. Steekproef: te belastingdienst vraagt inzage in uw kilometeradministratie, agenda en / of e-mails. Dit wordt dan combineert met de gescande kentekens, tanken van benzine, parkeerapp of boetes CJI of uw  tankpas. Dit om de zakelijke ritten te kunnen beoordelen. Krijgt u een dergelijke vraag laat u dan adviseren door een fiscaal jurist. Het kan zijn dat u te snel of teveel informatie verstrekt en zomaar een naheffing krijgt over 5 jaar met 50% boete. Dit kan dus redelijk oplopen.
 3. Rit zakelijk of niet : de ritten naar het kinderdagverblijf, de golfbaan, voetbalclub etc worden beoordeeld op zakelijkheid.

Onderzoek kilometeradministratie? Schakel fiscaal jurist in !

Eisen ritten registratie

Welke eisen stelt de Belastingdienst aan uw rittenregistratie?

 • Kenteken
 • Merk en type auto
 • Gegevens bestuurder
 • datum rit en nummer rit
 • kilometerstand begin rit en einde rit
 • tijd en adres vertrek locatie
 • tijd en adres aankomst locatie
 • soort rit / prive of zakelijk
 • bij omrij kilometer of andere dan gebruikelijke route een toelichting


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte