Oldtimer op de zaak of privé?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
12-05-2017
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Oldtimer op de zaak of privé?

Je oldtimer op de zaak of privé?

Een oldtimer op de zaak is vaak een fiscaal en financieel verstandige keuze. Veel mensen rijden in een oldtimer of youngtimer (auto ouder dan 15 jaar). Bij de aankoop van een oudere auto kunt u kiezen: privé of op de zaak. In dit artikel een uitleg van de voordelen en nadelen van een oldtimer of youngtimer op de zaak.

Lagere bijtelling

Voor auto's ouder dan 15 jaar zal meestal een lagere bijtelling gelden. De bijtelling wordt namelijk berekend over de waarde van de auto (de zogenaamde waarde in het economische verkeer). De nieuwwaarde is dus niet van belang. Het percentage is wel hoger, namelijk 35%.

Voordeler oldtimer op de zaak

  1. Alle kosten (ook de restauratie) zijn zakelijke kosten en kunnen (soms in termijnen) in mindering gebracht worden op de winst van uw bedrijf / onderneming. U kunt hierbij denken aan de onderhoudskosten, brandstof, parkeerkosten, verzekeringspremies, wegenbelasting, etc.
  2. De BTW over de kosten kunt u terugvragen bij de Belastingdienst (mits u BTW-ondernemer bent).
  3. De mogelijke BTW op de aankoop kunt u terugvragen bij de Belastingdienst.
  4. Lagere bijtelling.
  5. U kunt afschrijven op de aanschafwaarde.

Nadelen oldtimer op de zaak

  1. De mogelijke verkoopwinst (bij verkoop van de oldtimer) is belast.
  2. U mag niet € 0,19 per zakelijke kilometer declareren (is immers een auto van de onderneming / zaak).
  3. U moet een (wel lagere) bijtelling toepassen, over de bijtelling moet u belasting betalen.


Voorbeeld oldtimer op de zaak

U koopt een Mercedes van 20 jaar oud voor € 10.000. De auto wordt zakelijk gekocht, u kunt de BTW terugvragen. De eerste onderhoudskosten ad € 2.000 kunt u van de winst aftrekken. U moet een bijtelling toepassen, dit kost u € 1.400 per jaar (zijnde € 10.000 x 35% (bijtelling) x 40% (belastingtarief, voorbeeld).

Laat u nog meer fiscale voordelen liggen?

Het kan zijn dat er binnen uw onderneming nog meer fiscale voordelen te behalen zijn. Neemt u gerust contact met ons op of stuur ons een e-mail.


Oldtimer op de zaak of prive

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte