Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-10-2011
Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Voornaam en achternaam *
Bedrijfsnaam
Uw woonplaats
Telefoon *

Verkeersboete en auto van de zaak

Onder bijzondere omstandigheden mag de werkgever een verkeersboete belastingvrij vergoeden. Meestal is het beter dat u de boete op uw werknemer gaat verhalen.

Verkeersboete en belastingen

Uw werknemer krijgt een verkeersboete en deze valt bij de werkgever in de bus. De bon kunt u het beste verhalen op uw werknemer, dit bijvoorbeeld via verrekening met zijn salaris. Als u dit niet zou doen, loopt u het risico dat u later alsnog belasting moet betalen over de boete, de boete wordt dan gezien als verstrekt netto loon. U moet dan hierover alsnog loonheffing betalen en krijgt wellicht een boete.

Onder bijzondere omstandigheden mag de werkgever de boete zonder verder risico betalen. De voorwaarden zijn volgens de Hoge Raad (arrest 13 juni 2008):

  • De werknemer krijgt de boete opgelegd tijdens werktijd of tijdens werkzaamheden.
  • Er mag geen sprake zijn van bewust roekeloos rijgedrag.
  • U mag geen overeenkomst met uw werknemer hebben waarin staat dat u (de werkgever) de boete gaat verhalen.

Belastingtip

Als in de auto-overeenkomst of leaseovereenkomst staat dat u boetes altijd zult verhalen, voldoet u nimmer aan de regeling die door de Hoge Raad is uitgesproken. U moet dan altijd de boete verhalen. Laat een dergelijke bepaling dus uit de regeling.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

>
>
>
>