BTW op privé zonnepaneel aftrekbaar

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
28-02-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

BTW op privé zonnepaneel aftrekbaar

Soms zijn buitenlandse uitspraken best interessant. Een particulier in Oostenrijk koopt zonnepanelen en levert onder meer elektriciteit terug aan de energieleverancier. Volgens het Europese Hof van Justitie mag de BTW op de aankoop worden verrekend.

Zonnepanelen goedkoper door teruggave omzetbelasting

Zonnepanelen zijn voor particulieren flink goedkoper geworden door de teruggave van omzetbelasting op de aankoop en installatie. Bij een investering van 3.000 euro (ongeveer 6 zonnepanelen) krijgt u ruim 500 euro omzetbelasting terug. Deze maatregel geldt (met terugwerkende kracht) vanaf 20 juni 2013, de datum van de uitspraak van het Europese hof van Justitie.

Strikt formeel moet een particulier daarna ook een administratie gaan bijhouden en voor de toekomst BTW aangifte doen. De belastingdienst heeft aangegeven dat op grond van de kleine ondernemersregeling geen BTW is verschuldigd.

De BTW terugvragen is eenvoudig. Stuur een brief (met de factuur) aan de belastingdienst en vraag de betaalde omzetbelasting terug. Verzoek in dezelfde brief om een vrijstelling voor het voeren van een administratie, dit op grond van de kleine ondernemersregeling.

BTW en zonnepanelen

De heer Fuchs woont in Oostenrijk. In 2005 laat hij zonnepanelen op zijn privéwoning plaatsen. De elektriciteit levert hij aan de lokale Nuon in Oostenrijk (het elektriciteitsnetwerk). De heer Fuchs heeft ook zelf elektriciteit nodig en deze koopt hij van de elektriciteitsmaatschappij. De heer Fuchs wil de BTW op de aankoop (€ 7.000 aan BTW) terugvragen bij de Belastingdienst in Oostenrijk. De teruggave wordt niet verleend. De rechter in Oostenrijk stelt vragen aan de Europese rechter, in Europa geldt immers voor de BTW vrijwel dezelfde wetgeving (zesde richtlijn).

De advocaat-generaal (de heer Sharpston) is het met de heer Fuchs eens. Het produceren van elektriciteit via zonnepanelen op het dak van een particuliere woning is volgens de AG een ‘economische activiteit' in de zin van art. 4 Zesde BTW-richtlijn. Het is dan ook zo dat de levering vanuit de heer Fuchs aan het elektriciteitsnetwerk ook een voor de BTW belaste activiteit is. De BTW op de aankoop is verrekenbaar.

BTW afdragen over teruglevering energie zonnepanelen

Als de verbruiker regelmatig energie terug heeft geleverd aan de energie maatschappij dan moet over deze levering BTW worden afgedragen, dit wordt ook nog eens duidelijk in kamervragen hierover. Het zal meestal zo zijn dat dit geen BTW afdracht tot gevolg heeft (Kleine Ondernemersregeling voor de BTW). De verbruiker is ook vrijgesteld van energie belasting. Er wordt op dit moment kritisch gekeken naar de BTW en energiebelasting gevolgen voor situaties waarbij een derde - op het dak van de verbruiker - zonnepanelen plaatst.

Advies fiscaal jurist

Wellicht is het voor Nederlandse particulieren te overwegen om de BTW op de aankoop en installatie van een zonnepaneel op de woning terug te vragen, dit mits de elektriciteit wordt verkocht. Als de elektriciteit zelf wordt gebruikt, is er sprake van een andere situatie en is de BTW niet verrekenbaar.

Bron

Zaak c 219/12 BTW zonnepannelen Oostenrijk


Meer weten van btw op privé zonnepaneel aftrekbaar

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte