Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 2 =

Controle BTW-schulden

Actie Belastingdienst ... pas op!

In 2015 en 2016 zal de Belastingdienst een extra controle uitvoeren op omzetbelasting (BTW) -schulden in de jaarrekening. Pas op dat u geen boetes krijgt. Doe de juiste aangifte voor 1 juni.

Hoe zit het met de BTW-schulden?

De Belastingdienst gaat bij ondernemers controleren of ze omzetbelastingschulden hebben van oudere jaren. Bij de controle gaat men kijken naar:

  • BTW-aangiften en BTW-schulden;
  • zijn de oude BTW-schulden voldaan?;
  • vergelijking BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting.

BTW-schulden worden vaak door de accountant / administratiekantoor berekend en in de jaarrekening opgenomen. Meestal sturen ondernemers dan in het eerste kwartaal van het jaar een opgave aan de Belastingdienst inzake de nog niet betaalde omzetbelasting en / of de nog te ontvangen omzetbelasting.

Sinds enkele jaren zijn ondernemers die de laatste vijf jaren te weinig of te veel omzetbelasting hebben afgedragen verplicht om dit te melden aan de Belastingdienst. Sinds 1 april 2012 moet dit worden gemeld via een apart formulier. Kleine correcties (tot € 1.000) moeten worden verwerkt in de eerstvolgende aangifte, hiervoor hoeft u het formulier niet te gebruiken.

Belastingtip / actie

Om elke ondernemer te dwingen de BTW ook daadwerkelijk te betalen, komt er nu een actie. De Belastingdienst gaat uw aangifte inkomstenbelasting (eenmanszaak, VOF, maatschap) of aangifte vennootschapsbelasting (B.V. / N.V. / coöperatie) controleren om te kijken of hieruit een BTW-afdracht voortkomt. Vervolgens wordt gekeken of deze BTW ook tijdig is afgedragen. Is dit niet zo, dan krijgt u een naheffingsaanslag met boete.

Download / bron

Suppletie aangifte omzetbelasting.

Inlog voor ondernemers bij de Belastingdienst.


meer informatie over Controle BTW-schulden

Samengevat:

>
>
>
>