Hoeveel omzetbelasting draagt u af als zzp'er?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
04-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Wat houdt de omzetbelasting zzp in en met welke btw-tarieven moet u rekening houden?

Wat houdt aangifte omzetbelasting in?

Via de btw-aangifte betaalt u belasting over uw omzet. Dit wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. De btw is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van een product of dienst.

De btw die u als zzp'er ontvangt van klanten moet u afdragen aan de Belastingdienst. De btw van de zakelijke kosten die u maakt, mag u hiervan aftrekken. De omzetbelasting betaalt u per kwartaal, of in uitzonderingsgevallen per maand of jaar.

Omzetbelasting (de btw-aangifte) staat verder helemaal los van de inkomstenbelasting. Ook als de ficus vindt dat u voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, ben u verplicht om omzetbelasting (btw) af te dragen over omzet die uj maakt.

Wanneer moet ik omzetbelasting betalen?

Na inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel, krijgt u een brief van de Belastingdienst met daarin uw btw-nummer. Ook staat hierin het tijdvak waarin u de aangifte moet doen: per maand of per kwartaal. In de meeste gevallen is dat per kwartaal.

De btw die u moet betalen aan de Belastingdienst heeft u altijd eerst aan klanten gefactureerd. U bent ervoor verantwoordelijk dat dit geld uiteindelijk weer bij de Belastingdienst terechtkomt, ook als uw klant zijn factuur nog niet heeft betaald. Van de verschuldigde btw mag u in principe de btw aftrekken die aan u in rekening is gebracht.

Welke btw-tarieven gelden er?

In Nederland kennen we verschillende btw-tarieven, 21%, 9% of 0%. Het algemene btw-tarief is 21% en dit geldt voor alle producten of diensten die niet zijn vrijgesteld of die niet onder het 9%- of 0%-tarief vallen. In de meeste gevallen zult u dus 21% btw in rekening brengen bij uw klant, tenzij voor het product of dienst een afwijkend tarief van toepassing is.

Het 9% tarief is het verlaagde btw-tarief. Dit geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten, zoals kappers, reparatiediensten, personenvervoer en werkzaamheden aan woningen.

Tot slot kennen wij in Nederland ook een btw-tarief van 0%. U berekent dan geen btw, maar de btw die u zelf betaalt over uw uitgaven kunt u wel aftrekken als voorbelasting. Dit tarief geldt meestal alleen voor de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie. In sommige gevallen geldt dit ook voor goederen en diensten die binnen de Europese Unie aan elkaar geleverd worden.

Een aantal goederen en diensten is helemaal vrijgesteld van btw. U berekent dan geen btw en hoeft ook geen omzetbelasting aan te geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor zelfstandigen die werkzaam zijn in o.a. de journalistiek, zorg, onderwijs en sociaal-culturele instellingen. Lees hier het volledig overzicht van branches die zijn vrijgesteld van omzetbelasting zzp.

LET OP: Er is een verschil in vrijstelling en het nul-tarief. Bij vrijstelling hoeft u geen omzetbelasting aan te geven, voor goederen of diensten met het nul-tarief moet dat wel!

Hoe vaak doe ik aangifte omzetbelasting?

U betaalt de btw meestal per kwartaal. U heeft dan een maand de tijd om aangifte btw te doen en het bedrag over te maken. De fiscus stuurt u geen aanslag, zoals bij inkomstenbelasting. Als zzp’er bent u zelf verantwoordelijk voor tijdige betaling van de btw. Voor het 1e kwartaal moet de btw dus uiterlijk 30 april op de rekening van de Belastingdienst staan.

Heeft u  veel omzet, dan kan het zijn dat u de btw per maand afdraagt. Bij weinig omzet kunt u de btw per jaar betalen.

Heeft u een beperkte omzet? Dan hoeft u door de kleineondernemersregeling misschien geen omzetbelasting te betalen.

Hoe ingewikkeld is de aangifte omzetbelasting?

De aangifte omzetbelasting hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel een klusje dat umoet bijhouden. Naast dat u tijdig aangifte moet doen om te voorkomen dat u een boete krijgt opgelegd door de fiscus, moet u de btw ook op correcte wijze verwerken in uw boekhouding. Boekhoudpakketten zetten de btw-aangifte voor u klaar en verwerken de betaling direct in de boekhouding.

Hieronder een selectie van pakketten die u hiervoor kunt gebruiken.

 


Hoeveel omzetbelasting draagt u af als zzp'er?

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte