Kassabon en BTW-aftrek

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kassabon en BTW-aftrek

BTW op kassabon verrekenbaar

U krijgt een benzinebon of een bonnetje van de supermarkt (voor een zakelijke aankoop). Is de BTW op deze bon verrekenbaar? Formeel niet, maar praktisch wel. Een factuur moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:

 1. Uw volledige naam en die van uw afnemer (de juridische naam, de handelsnaam mag ook);
 2. Uw volledige adres en dat van uw afnemer;
 3. Uw BTW-nummer
 4. Uw KvK-nummer;
 5. De datum waarop de factuur is uitgereikt;
 6. Een uniek volgnummer;
 7. Een omschrijving van de goederen of diensten die u hebt geleverd (met aantallen);
 8. De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling;
 9. Het bedrag dat u in rekening brengt, exclusief BTW;
 10. Het BTW-tarief en bedrag dat u in rekening brengt.

Op een kassabon staat vaak niet alle hiervoor genoemde informatie (uw NAW-gegevens, KVK-nummer, BTW-nummer, factuurnummer, etc.). Onder voorwaarden kan echter de BTW op een kassabon wel worden verrekend.

Kassabon en BTW-aftrek

Als het factuurbedrag € 100 of minder is, dan mag de leverancier een zogenaamde vereenvoudigde factuur opmaken. Een dergelijke factuur moet de volgende informatie bevatten:

 1. Factuurbedrag maximaal € 100 (inclusief BTW);
 2. Datum van uitreiking;
 3. NAW-gegevens van de leverancier;
 4. Welke goederen of diensten zijn geleverd;
 5. De BTW.

De hiervoor genoemde informatie staat veelal op een kassabon en hiermee is het BTW-probleem opgelost. Soms is niet alle BTW verrekenbaar (als de dienst een gemengd karakter heeft).

Brandstofbonnen en BTW-aftrek

Voor kasbonnen inzake benzine of diesel (brandstofbonnen) is de BTW ook aftrekbaar als de bon een bedrag hoger dan € 100 (inclusief BTW) laat zien. Het is dan wel verstandig de betaling via de bank, brandstofpas of creditcard te laten plaatsvinden.

Vragen over BTW-aftrek en kassabon

Heeft u vragen over dit onderwerp, stuur ons gerust een e-mail voor een vrijblijvende offerte of beantwoording (zonder kosten).


Kassabon en BTW aftrek

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte