BTW-regeling voor reisbureaus

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
27-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

BTW-regeling voor reisbureaus

Sinds 2012 is er een nieuwe BTW-regeling voor reisbureaus ingevoerd. Onder de oude regeling betaalden reisbureaus 6% omzetbelasting over het deel van een reis dat in Nederland zal plaatsvinden. De betaalde BTW kwam hierop in mindering. Onder de nieuwe regeling moet er 21% worden betaald over de winstmarge van de reis, de BTW op de ingekochte reisdienst mag hierop dan niet meer in mindering worden gebracht.

Het gevolg is dat de kosten van reizen via reisbureaus met ongeveer 10% zullen stijgen. Het rechtstreeks bij het hotel boeken is goedkoper.

Nieuwe Europese BTW-regeling

De aanpassing is het gevolg van een Europese regeling die overal moet worden ingevoerd. De regeling is buitengewoon complex en zal voor een verschuiving in de markt zorgen. De regeling is voor reisbureaus een financiële en administratieve ramp, denk bijvoorbeeld aan:

  • reizen vanuit Europa naar een locatie buiten Europa;
  • toerekenen algemene kosten;
  • eigen dienstverlening en de waardering hiervan;
  • verkopen van reizen via tussenpersonen en andere ondernemers binnen de branche.

Belastingtip reisbureau

Voor een reisbureau is het verstandig om te kijken of ze ook rechtstreeks vluchten en hotels kunnen aanbieden en hiervoor een vergoeding ontvangen van de vervoerder of het hotel. De concurrentie binnen de reisbranche is enorm en de marges staan hierdoor onder druk. Door de wetswijziging wordt reizen voor particulieren duurder en zal men op zoek moeten gaan naar nieuwe wegen en mogelijkheden. Dat is het mooiste van nieuwe wetgeving.


Nieuwe BTW regeling reisbureau

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte