Scooter van de zaak

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Scooter van de zaak

Een (elektrische) scooter van de zaak is fiscaal erg aantrekkelijk, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. In dit artikel een opstelling van de voordelen.

Werkkostenregeling en scooter

Ook onder de werkkostenregeling kan er nog steeds sprake zijn van een scooter van de zaak. De opties zijn:

  1. Scooter blijft van werkgever en noodzakelijk voor uw werk: geen fiscale gevolgen.
  2. Scooter is van de werknemer en de werkgever betaalt de aankoopsom: vrije ruimte.

Toelichting scooter van de zaak

De werkgever koopt een scooter en deze wordt voor stadsritten en woon-werkverkeer gebruikt door zijn werknemer(s). Voor het privégebruik is de forfaitaire bijtellingsregeling niet van toepassing, deze geldt immers alleen voor de auto van de zaak. Als de scooter enkel wordt gebruikt voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer, wordt er verder fiscaal niets belast bij de werknemer (geen loon).  

Privégebruik scooter van de zaak

Als de werknemer de scooter wel privé gebruikt, moet de werknemer hiervoor een bedrijfseconomische (zakelijke) kilometerprijs aan zijn werkgever vergoeden. Als er geen vergoeding wordt betaald, dan vormt dit deel belast loon waarover loonheffing moet worden ingehouden. Een andere optie is dat de werknemer per kwartaal (of maand) een bedrag aan de werkgever vergoedt voor het privégebruik, het bijhouden van een administratie voor de privékilometers is verstandig.

Als de Belastingdienst (de inspecteur) zou stellen dat er sprake is van privégebruik, dan moet hij dit aannemelijk maken. De bewijslast ligt dan dus bij de Belastingdienst. In dit kader is het dus verstandig om een beperkt bedrag als privégebruik aan te geven. De inspecteur moet dan naast het privégebruik ook aannemelijk maken dat de bijdrage voor het privégebruik te laag is, deze hindernis is lastig te nemen.

Scooter van de zaak en gevolgen werkgever

De scooter moet op de balans worden geactiveerd en kunt u - rekening houdende met een restwaarde - in vijf jaar afschrijven. Over de investering krijgt u hoogstwaarschijnlijk investeringsaftrek (maximaal 28%, cijfer 2015). Bij de aankoop van een elektroscooter krijgt u ook nog een extra aftrek (milieu-investeringsaftrek) van zo'n 14% (over 50% van de aanschafwaarde). Doordat de elektrische scooter een milieu-investering is, kunt u deze ook sneller afschrijven, het eerste jaar zelfs tot 75%. U moet de investering dan wel aanmelden bij de Belastingdienst.

Scooter van de zaak in uw administratie

Om gebruik te maken van de investeringsaftrek van de scooter van de zaak, is het belangrijk om aanschaf en afschrijving op de juiste wijze in uw boekhouding te verwerken. Met een boekhoudpakket kunt u voor een relatief klein bedrag of zelfs helemaal gratis uw boekhouding bijhouden.

Er zijn veel (gemakkelijke) online boekhoudprogramma’s beschikbaar. Maar om het iets makkelijker te maken, hebben wij alvast een selectie gemaakt van de beste boekhoudpakketten voor ondernemers:

 


Scooter van de zaak

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte