Echtscheiding? Dit kan voor ondernemers en DGA's vervelende fiscale gevolgen hebben.
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 22-11-2012 11:27. Laatst gewijzigd op: 17-02-2016 21:52.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

DGA, echtscheiding en pensioen in eigen beheer

Pensioen ex-partner in eigen B.V. onderbrengen kan soms een oplossing zijn.

Echtscheiding en DGA

Bij een echtscheiding moet het pensioen in eigen beheer van de DGA worden verdeeld. De advocaat van de tegenpartij zal al vlot eisen dat het deel van uw partner moet worden afgestort. Een ingegaan ouderdomspensioen, stamrecht, gouden handdruk, etc. nemen een bijzondere positie in, dit hoeft waarschijnlijk niet te worden afgestort. De fiscale waarde van het pensioen is zelden gelijk aan de commerciële waarde bij echtscheiding, dit kan bijzondere verrassingen opleveren.

Inleiding echtscheiding, pensioen en DGA

In de Wet Pensioenverevening is vastgelegd dat het pensioen bij een echtscheiding moet worden verdeeld resp. verevend. De ex heeft dus recht op pakweg 50% van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Dit geldt ook voor pensioen in eigen beheer van een DGA. Afstorten of extern verzekeren is volgens de wet niet verplicht, volgens de rechter is dit anders.

Bij een pensioen in eigen beheer wordt er jaarlijks (veelal) zonder geldstroom een bedrag aan een pensioenreserve toegevoegd. Meestal staat hier niet direct geld tegenover. Dit komt omdat er een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting wordt opgevoerd en het geld binnen het bedrijf wordt gebruikt. Bij een echtscheiding moet dit geld ineens worden opgehoest. Dit kan meestal alleen maar door het verkopen van activa of het lenen van geld bij een bank. Volgens diverse rechters  moet het pensioen worden afgestort bij een verzekeraar als dit voor de B.V. mogelijk is.

Pensioen in eigen B.V. voor de ex-partner

Soms proberen mensen creatieve oplossingen te bedenken, bijvoorbeeld het onderbrengen van een pensioen in een eigen B.V. van de ex-partner. De Rechtbank Zutphen heeft op 25 februari 2009 geweigerd toe te staan dat de ex-partner 50% van de aandelen kreeg in een pensioen B.V. Wellicht is een alternatieve route om het pensioen van de ex-partner onder te brengen in haar eigen B.V. (partnerdeel). In artikel 19a lid 2 Wet loonbelasting staat dat eigen beheer alleen maar mogelijk is voor werknemers die DGA zijn. Als de DGA dus minimaal 10% heeft in de B.V., kan pensioen in eigen beheer worden opgebouwd. In de wet staat verder niet dat het pensioen ook in deze B.V. moet worden ondergebracht (pensioenstichting is namelijk ook mogelijk). Op grond hiervan is het denkbaar dat het pensioen van de ex-partner in een eigen B.V. van de ex-partner wordt ondergebracht. Omdat hierover geen heldere wetgeving en jurisprudentie voorhanden is, lijkt het verstandig dit voor te leggen aan de Belastingdienst.

Contactpersoon

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice