Eigen bedrijf en echtscheiding

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eigen bedrijf en echtscheiding

Voor de wet is elke echtscheiding gelijk, in de praktijk ligt dit anders. Een echtscheiding van een ondernemer of DGA is vaak complexer omdat zijn inkomen en vermogen niet altijd even duidelijk zijn. Daarnaast kan het inkomen per jaar verschillen. Dit is een bron voor slepende procedures en een hoop gezeur. In mijn praktijk word ik regelmatig door advocaten, ondernemers of diens ex-partnersĀ gevraagd om te adviseren bij:

 • het inkomen voor de alimentatie van de ondernemer of DGA;
 • het pensioen in eigen beheer van de DGA;
 • de verhouding tussen management fee, salaris en winst;
 • wat is het inkomen van de ondernemer in de toekomst zonder het bedrijf in gevaar te brengen;
 • wat is de waarde van de aandelen van de DGA of de onderneming;
 • hoe moet de vennootschap onder firma tussen man en vrouw worden opgeheven.

Vanuit de kant van de ex-partner (niet-ondernemer) word ik regelmatig door advocaten benaderd om het volgende te bepalen:

 • Is er met winsten geschoven?
 • Worden winsten uitgesteld en / of kan de winst worden verhoogd?
 • Wat is de onderneming van de ondernemer / DGA bij echtscheiding nu echt waard?
 • Wat is het verschil tussen de commerciĆ«le en fiscale balans en wat is de invloed op de alimentatie jaarrekening?
 • Hoe werkt goodwill, waarde deelneming, afschrijvingen, etc. uit voor de alimentatie van de DGA?

Contactpersoon

Voor vragen kunt u zonder verdere kosten een e-mail sturen aan de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed, eigenaar van Jongbloed Fiscaal Juristen.

Echtscheiding en ondernemer

Voor de wet is een scheiding van een werknemer of ondernemer gelijk. Er zijn echter wezenlijke verschillen, immers de waarde van een bedrijf moet worden bepaald en het inkomen van de ondernemer is afhankelijk van de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Alimentatie voor ondernemer of DGA

De alimentatie wordt berekend op grond van de zogenaamde TREMA normen. Deze bieden echter voor de ondernemer niet veel duidelijkheid. Een uitgebreid jurisprudentie-onderzoek kan wenselijk zijn en voor de DGA is het verstandig om de jaarrekening - bij het actueel worden van de echtscheiding - door een fiscaal jurist te laten beoordelen. Voor de ex-partner is het verstandig om te kijken of de jaarrekening een juist beeld geeft van de feiten.

Bij een DGA is het vrijwel altijd de vraag of naast het salaris ook de winst van de B.V. (welke winst?), de dividendmogelijkheden en / of de opnamen in rekening-courant moeten meetellen voor de draagkracht. Een deel hiervan moet veelal worden meegeteld, tenzij de DGA geen invloed heeft op het dividendbeleid en / of er investeringen op schema staan.

Kosten advocaat en echtscheiding

De kosten voor de advocaat zijn soms ondernemingskosten. Een deel van de kosten zal zien op het waarderen van het bedrijf of het splitsen / ontbinden van de VOF, maatschap of B.V. zijn bedrijfskosten (zie hiervoor Gerechtshof Amsterdam 21 oktober 2010 met rolnummer P08/01321). Dat de scheiding de achterliggende reden is voor de advocaatkosten, doet niet ter zake, aldus de rechter in Amsterdam.

Mr. Dennis J.B. Jongbloed


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte