Eindejaarstips 2012 auto

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eindejaarstips 2012 auto

De wijzigingen bij de auto van de zaak, de privé-auto,  de bestelbus, etc. zijn eigenlijk niet meer te volgen. Elk jaar worden er nieuwe voorstellen gedaan en sommige hiervan worden ook daadwerkelijk omgezet in wetgeving. Mede hierdoor hebben wij dit jaar voor het eerst een onderdeel met eindejaarstips voor de auto.

  1. Loonbegrip en auto van de zaak (voor de werkgever): de bijtelling voor het privégebruik van de auto
    van de zaak valt vanaf 2013 onder het nieuwe loonbegrip. Tot en met 2012 is deze bijtelling nog loon voor de loonbelasting / premie volksverzekeringen maar geen geen loon voor de werknemersverzekeringen. Vanaf 1 januari 2013 is de bijtelling privégebruik auto dus ook loon voor de werknemersverzekeringen. Als uw werknemer niet het maximum premieloon haalt kan, het zijn dat dit vanaf 2013 wel gaat gebeuren door de auto van de zaak. De werkgever moet dan in 2013 meer premies werknemersverzekeringen afdragen.
  2. Schone auto: als u de auto van de zaak ook privé gebruikt, dan moet u een bijtelling bij uw inkomen toepassen. De omvang van de bijtelling is afhankelijk van het soort auto (oldtimer, bedrijfsbus of Elk jaar worden de normen echter scherper, zo ook per 2013. Als u in 2013 niet het maximale percentage van 25% wilt bijtellen, dan kunt u wellicht in 2012 nog een auto kopen. Normen voor 2013 bij niet-dieselauto's zijn, bij 14% bijtelling minder dan 96 gr/km uitstoot (is nu minder dan 103) of in de 20%-bijtelling een uitstoot van tussen de 96 en de 124 gr/km (is nu tussen de 103 en 132). Bij een hogere uitstoot dan de 20% categorie valt u automatisch onder de 25% restcategorie. Voor dieselauto’s zijn de cijfers anders namelijk 14%: minder dan 89 gr/km (nu minder dan 92 gr/km) en 20%, tussen de 89 en 112 gr/km uitstoot (nu tussen de 92 en 114 gr/km). Vraag uw dealer, hij weet precies hoe het zit voor uw auto. De lagere bijtelling geldt op het moment dat de auto op uw naam staat en niet op het moment dat deze wordt gekocht of besteld. De eenmaal gekochte auto blijft het bijtellingspercentage bijhouden voor een periode van maximaal 60 maanden (5 jaar).
  3. BPM en motorrijtuigenbelasting schone auto's: tot 1 januari 2014 geldt soms een vrijstelling voor de BPM en de motorrijtuigenbelasting.
  4. Klassiekers: de klassiekers worden minder gunstig behandeld, nu heeft u nog een hogere bijtelling over de werkelijke waarde (dagwaarde) van de auto en hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit wordt in de toekomst anders, waarschijnlijk in 2014. Eventueel kunt u als ondernemer in 2012 of 2013 wel sneller afschrijven over de oldtimer, immers de waarde zal dalen als de regeling doorgaat.
  5. Autoverzekering duurder: de assurantiebelasting gaat in 2013 aanzienlijk omhoog: van 9,7 naar 21%. Het tarief is van toepassing op premies die na 31 december 2012 vervallen. Kijk eens kritisch naar uw autoverzekering en vraag offertes bij andere verzekeraars. Soms bent u dubbel verzekerd, bijvoorbeeld voor inzittenden of rechtsbijstand.
  6. Minder dan 500 kilometer privé: als u geen bijtelling over de auto van de zaak wilt, moet u minder dan 10 kilometer per week gemiddeld  privé met de auto rijden, resp. 500 kilometer per jaar. U moet dit aannemelijk maken via een zogenaamde rittenadministratie. Woon- / werkverkeer blijft men zien als zakelijk, er was even sprake van dat dit anders zou worden. U moet in de administratie de volgende informatie opnemen: merk en type auto met kenteken, periode gebruik, ritgegevens (per rit: datum, begin- en de eindstand van de kilometerteller,  vertrek- en het aankomstadres, info over omrijkilometers, korte omschrijving naar wie de rit wordt gemaakt (niet verplicht, wel handig). Als de Belastingdienst de administratie niet zou accepteren, wellicht alsnog de bijtelling betalen. Tevens kan er een forse boete worden opgelegd welke kan oplopen tot bijna € 5.000.


Meer weten van eindejaarstips 2012 auto

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte