India en emigratie

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

India en emigratie

Emigreren naar India of ondernemer in India.

Inleiding

Een snel groeiende economie met een goed investeringsklimaat. Er wonen 1,2 miljard mensen en dit aantal blijft maar groeien. Belasting wordt geheven op centraal en statenniveau. Als u in India wilt wonen, is een uitgebreid onderzoek en een paar maanden verblijf aldaar absoluut wenselijk. In dit artikel gaan we eerst kijken naar het ondernemen in India en daarna na de mogelijke gevolgen van een emigratie als persoon.

Ondernemen in India

U kunt op 3 manieren zaken doen in India, deze zijn:

  1. Vaste inrichting of nevenvestiging: de activiteiten binnen een vaste inrichting zijn beperkt (geen detailhandel of productie). Er moet toestemming worden verleend door lokale autoriteiten (Reserve Bank of India). De onderneming wordt als een buitenlandse onderneming gezien.
  2. Lokale dochtervennootschap: de activiteiten worden een stuk minder beperkt. Financiering met eigen vermogen is verstandig, met vreemd vermogen is ook mogelijk. Er wordt belasting geheven op dividenduitkeringen. De onderneming wordt als een binnenlandse onderneming gezien. Het aangaan van een joint venture met een lokale partij is vanuit de geldstromen en de mogelijke staking van activiteiten (complexe regels) aan te bevelen.
  3. Oprichten LLP: deze rechtsvorm komt in de praktijk steeds vaker voor. Aansprakelijkheid wordt beperkt. De activiteiten worden wel beperkt (belangrijkste zijn landbouw, financiële sector en onroerend goed sector). Er is een goedkeuring nodig (zie ad 1) en bij een joint venture van een lokale partij kunt u veel administratieve en financiële belemmeringen wegnemen. Winsten of dividenden kunnen zonder belastingheffing worden uitgekeerd.

Winstbelasting

Het tarief in India bedraagt 35% (30% met toeslag van 5%). Een vaste inrichting moet in India 42% betalen (40% en 2% toeslag). De toeslag is verschuldigd als de winst hoger is dan zo'n € 150.000. Er komen nog wat kleinere heffingen bij, deze verschillen per staat. Het fiscale boekjaar in India loopt van 1 april tot en met 31 maart. Binnen 6 maanden daarna moet u uw aangifte indienen. U moet om een voorlopige aanslag vragen. Als de winst wordt uitgekeerd, moet u zo'n 16% bronheffing betalen, de zogenaamde Dividend Distribution Tax (DDT). In het verdrag met Nederland wordt het tarief beperkt tot 10%. Er zijn speciale regelingen voor:

  1. pensioenfondsen;
  2. verzekeringsmaatschappijen;
  3. resultaten uit lange termijn vermogenswinsten.

Emigratie naar India

Een emigratie naar India is relatief eenvoudig, uitschrijven uit Nederland en via de ambassade de inschrijving in India regelen. De bureaucratie, het klimaat en de leefgewoonten eisen echter een uitgebreide voorbereiding. De belastingtarieven (inkomstenbelasting 30% en BTW 15%) maken het land relatief goedkoop. De levensstandaard is anders, waardoor buitenlandse valuta welkom zijn.


India en emigratie

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte