Eerder fiscale boetes vanaf 2015

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
08-01-2015
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eerder fiscale boetes vanaf 2015

Het besluit bestuurlijke boeten is aangepast. Een aantal aanpassingen heeft invloed op veel ondernemers en particulieren. Lees hieronder voor de belangrijkste wijzigingen.

Aanpassing besluit bestuurlijke boeten

Het besluit bestuurlijke boetes is per 1 januari 2015 aangepast. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. Bij een vermindering van de boete wegens financiële omstandigheden kan het karakter van de belasting (zakelijk of privé) een rol spelen. Een vermindering van de boete bij een zakelijke belasting (zoals bij niet op tijd loonheffing of omzetbelasting betalen) komt minder snel voor. Vorenstaande wijziging door een arrest van de Hoge Raad d.d. 28 maart 2014.
  2. Fraude strakker aanpakken door bijvoorbeeld een boete in de volgende situaties: bij aanpassen voorlopige aanslag (inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting) met opzet een onjuist bedrag doorgeven of onvolledige informatie: vergrijpboete 100% (van het belastingbedrag dat ten onrechte niet is opgegeven).
  3. Bijtelling auto: naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem d.d. 23 april 2014. Bij het verstrekken van een onjuiste of onvolledige kilometeradministratie is vaak sprake van bewuste manipulatie (valsheid in geschrifte). Dit is een ernstig delict waarvoor een passende zware boete wenselijk is. De inspecteur moet wel de ernst van de zaak goed beoordelen.

Eerder fiscale boetes

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte