Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 4 =

Heffingsrente wordt belastingrente

In 2012 komt er een nieuwe renteregeling bij de Belastingdienst. De huidige invorderingsrente en heffingsrente worden anders in 2012. De heffingsrente krijgt een nieuwe naam, dit wordt "belastingrente". Het rentepercentage wordt gelijk aan de wetttelijke rente (voor niet-handelstransacties). Deze rente staat nu op 4%.

Wanneer heffingsrente / belastingrente?

U bent deze rente verschuldigd als u te weinig belasting heeft betaald over een periode die al achter u ligt. U krijgt deze belastingrente vergoed als u meer belasting heeft betaald dan u zou moeten betalen.

Sparen bij de Belastingdienst wordt vanaf 2012 minder gunstig. Er wordt vanaf 2012 enkel rente vergoed als de Belastingdienst te laat is met uitbetalen van een teruggaaf of simpelweg te lang doet over de afhandeling. In andere gevallen wordt er geen belastingrente vergoed. De Belastingdienst heeft in de regel 13 weken de tijd om uw aangifte af te ronden, in andere gevallen is de periode 6 maanden. U moet veelal een verzoek indienen bij de Belastingdienst om de aanslag terug te betalen.

Let er dus op dat u vooraf uw belastingen (met name Vennootschapsbelasting en Inkomstenbelasting) juist heeft vastgesteld.

Vanaf wanneer belastingrente?

De regeling gaat in per 1 januari 2013 en zal gelden voor belastingtijdvakken die in 2012 zijn begonnen. Voor de erfbelasting gaat de nieuwe regeling in voor belastingschulden die bestaan op 1 januari 2013.

Conclusie belastingrente

U kunt de rentetikker zelf beter in de hand houden door tijdig - via de juiste formulieren - te verzoeken om een belastingteruggave. Tevens kunt u rentebetalingen voorkomen door tijdig (binnen 3 maanden na afloop belastingjaar) om een voorlopige aanslag te vragen dan wel aangifte te doen. De Belastingdienst zal door deze nieuwe regeling minder snel rente vergoeden. Bij een procedure wordt er geen belastingrente vergoed (als de procedure wordt gewonnen).


meer informatie over Heffingsrente wordt belastingrente

Samengevat:

>
>
>
>