Inkeerregeling 2011

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Inkeerregeling 2011

Door gebruik te maken van de inkeerregeling, kunt u zonder problemen gebruik maken van uw vermogen dat in het buitenland is verstopt. In 2009 en 2010 heb ik tientallen mensen geadviseerd bij deze regeling. De Nederlandse regeling kan veel beter, vandaar dit artikel. Vanaf 2010 krijgt u een boete van 15%, deze is in juli 2010 verhoogd tot 30% (maximaal 100%). De boete wordt niet geheven over de laatste 2 jaar en ook niet over de heffingsrente. Als de Belastingdienst u op het spoor komt, moet u 300% boete betalen. De inkeerregeling werkt relatief eenvoudig.

Slimme inkeerregeling

Op dit moment moeten mensen zich melden bij de Belastingdienst en opgeven hoeveel geld ze in het buitenland hebben staan. Dit kan via de inkeerregeling. Er wordt een boete opgelegd en de belastingplichtige moet alsnog over 12 jaar belasting betalen. Conclusie is dat er ongeveer 30% van het geld aan de Belastingdienst moet worden betaald. Dit hangt echter van vele omstandigheden af. 

Er zijn veel landen (onder meer Italië, Engeland, België en Duitsland) die een slimme inkeerregeling hebben bedacht, waardoor veel meer geld wordt opgehaald voor de staatskas. Er zijn 2 regelingen:

  1. U meldt zich met uw geld en u hoeft maar 10% van dit bedrag aan belastingen af te staan. Hierdoor zullen zich veel meer mensen melden omdat er zekerheid is over de afdracht en de drempel om te melden lager is.
  2. Er worden afspraken gemaakt met landen zoals Zwitserland, waardoor het land zelf belasting gaat betalen over saldo's van Nederlanders in Zwitserland. Zwitserland zal dit bedrag afdragen aan Nederland zonder te melden over wie het gaat.

Inkeerregeling Duitsland en Engeland

Duitsland heeft in augustus 2011 een afspraak gemaakt met Zwitserland. Duitsers hebben ongeveer 140 miljard euro in Zwitserland staan. Er wordt tussen de 19% en 34% hiervan afgedragen aan Duitsland, het percentage is afhankelijk van de periode dat het geld in Zwitserland heeft gestaan. Nederland heeft een nieuw belastingverdrag met Zwitserland en zou eenvoudig een dergelijke regeling kunnen afspreken.

Ook Engeland heeft een dergelijke afspraak met Zwitserland gemaakt de afspraak heeft al 0,5 miljard opgeleverd. Het tarief ligt iets hoger dan bij de afspraak met Duitsland, namelijk 27% tot 48%. Daarnaast mag Engeland per jaar van 500 mensen een verzoek bij Zwitserland indienen om informatie te verstrekken.

Waar blijf Nederland met een dergelijke afspraak?

Bron

Diverse artikelen over de inkeerregeling op internetsite Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.


Inkeerregeling 2011

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte