Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
7 + 3 =

Verplaatsen medische praktijk of u wilt stoppen

U heeft een mooie praktijk in Enschede en u wilt uw praktijk verplaatsen naar Arnhem. Het praktijkpand wordt verkocht en ook voor overige zaken, locatie, inventaris wordt een redelijk bedrag betaald. U maakt € 200.000 winst, moet u nu belasting betalen?

Stoppen van de medische praktijk

Het stoppen van een bedrijf of praktijk wordt in de fiscalewereld staking genoemd. Bij staking moet er direct met de Belastingdienst worden afgerekend. Meestal is het beter om enkele jaren voor de staking uw praktijk in een B.V.-jasje onder te brengen. U moet ook afrekenen over de waarde van de overige zaken, zoals boekwinst, inventaris en goodwill.

Verplaatsen van de medische praktijk

Op het moment dat u uw bedrijfspand verkoopt, het personeel ontslaat en vervolgens met uw praktijk op een andere plek weer begint, is de centrale vraag: staakt u uw onderneming en begint u weer opnieuw of verplaatst u uw bedrijf? In het eerste geval moet u direct met de Belastingdienst afrekenen, in het tweede geval (verplaatsen) niet. Via een zogenaamde herinvesteringsreserve kunt u de winst tijdelijk reserveren om daarna weer te investeren op een nieuwe plek.

Laat u als huisarts of medicus goed adviseren.

De feiten, vastleggingen en uitvoering luisteren nauwgezet. Overleg dus met uw accountant of fiscaal jurist over de mogelijke verplaatsing. De belangrijkste zaken  zijn:

  • zelfde activiteiten en/of werkzaamheden;
  • vastlegging van uw plan en welke acties u heeft ondernomen, het zogenaamde vervangingsvoornemen;
  • afspraak: leg uw afspraken goed vast en overleg eventueel met de inspecteur om vooraf duidelijkheid te hebben.


meer informatie over Verplaatsen medische praktijk of u wilt stoppen

Samengevat:

>
>
>
>