Vereniging en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
22-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Vereniging en belastingen

Een gemiddelde vereniging is niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Dit is anders als de vereniging een onderneming drijft. Om een onderneming te drijven moet aan drie voorwaarden worden voldaan:

  • duurzame organisatie van kapitaal en arbeid;
  • gericht op deelname aan economische verkeer;
  • oogpunt om winst te behalen.


Rechtspraak vereniging

De rechtbank Haarlem boog zich in 2007 over het volgende;

Een vereniging ontwikkelde en verzorgende voor haar leden binnen de telecommunicatie diverse activiteiten. De vereniging maakt gemiddeld 100.000 euro winst per jaar. De rechtbank stelde dat de vereniging deelnam aan het economische verkeer en dat ze hierdoor belastingplichtig waren. De activiteiten waren van behoorlijke omvang en deze werden geleverd op grond van een vergoeding. Er was een winstoogmerk en er werkten mensen binnen de vereniging

Het Gerechtshof in Amsterdam was het niet met de Rechtbank eens. De vereniging had een besloten karakter en de aard van de activiteiten vonden niet direct in het economische verkeer plaats. Conclusie, niet belastingplichtig voor de Vennootschapsbelasting.

 
Rechtbank Haarlem, 7 september 2007, rolnummers 05/1607 tot en met 05/1609
Gerechtshof Amsterdam, 1 april 2009 rolnummer 07/00808 tot en met 07/00810

 


 

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte