ZZP en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

ZZP en belastingen

"Ik ben sinds kort als ZZP'er aan de slag. Nu komt de inkomstenbelasting om de hoek kijken. Andere jaren deden mijn partner en ik dit samen. Hoe verloopt dat nu als je ZZP'er bent? Kun je het nog samen opgeven of moet het apart? En ontvang je apart bericht voor je bedrijf of hoe gaat dat in zijn werk?"

Antwoord

U vult de aangifte nog steeds samen met uw partner in. U krijgt hiervoor ook op de reguliere wijze het verzoek om aangifte te doen. Alleen moet u nu, naast uw overige inkomsten en aftrekposten, winst uit onderneming gaan verantwoorden. Hiervoor moet u beschikken over een opstelling van inkomsten en kosten van uw onderneming (jaarrekening). Verder speelt er bij het ondernemerschap nog een aantal extra aftrekposten met specifieke voorwaarden zoals het urencriterium. Als u daar zelf eigenlijk geen verstand van heeft, dan is het zeker aan te raden hier een belastingadviseur bij te betrekken.

"Tevens heb ik een voorlopige aanslag voor 2016 ontvangen die nu aangepast moet worden. Ik moet een inschatting maken van inkomen en aftrekposten. Ik heb zelf werkelijk geen idee."

Antwoord

Een eerste schatting maken is moeilijk, u weet eigenlijk nog niet waar u allemaal aan moet denken. Toch maar wel doen, u moet ergens beginnen. Maak een raming van uw omzet en denk bij de kosten o.a. aan inkoop, kantoorbenodigdheden, afschrijvingskosten, telecommunicatie, vervoer, advieskosten, etc. Realiseer u dat dit slechts een voorlopige aanslag is. U kunt deze altijd nog gedurende het jaar wijzigen. Van belang is dat u de omzet en kosten van uw onderneming in de gaten houdt en kijkt of die in lijn liggen met uw schatting. Bewaar dus alles goed. Was uw schatting van uw inkomsten te laag, dan betaalt u te weinig belasting. Was uw schatting te hoog, dan betaalt u teveel belasting. Bij grote verschillen kunt u altijd gedurende het jaar nog een  wijzigingsverzoek indienen om de voorlopige aanslag aan te laten passen. Maar ook hierbij geldt weer, als u er zelf niet al teveel verstand van heeft, betrek er dan een belastingadviseur bij. Natuurlijk kost dat geld, maar het scheelt u een hoop zorgen.Meer weten van zzp en belastingen

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte