Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
3 + 2 =

Echtscheiding en eigen woning

"Ik ben gescheiden in 2015 en woon in een huurhuis, maar betaal wel alle hypotheekrente van onze voormalige echtelijke woning die ons gezamenlijk eigendom is en waar mijn voormalige partner nog steeds woont. Mag ik alle hypotheekrente aftrekken?" 

Antwoord

In het geval dat u beiden eigenaar bent van de voormalige gezamenlijke woning, dan geldt er voor u, de vertrokken ex-partner, het volgende:

Periode eerste 2 jaar na scheiding:
Het huis is voor 50% van u en u betaalt alle hypotheekrente. De woning valt voor u nog steeds in box 1. 50% Van de door u betaalde hypotheekrente trekt u dan af als aftrekbare hypotheekrente. De andere 50% van de betaalde hypotheekrente trekt u af als betaalde alimentatie. Als u ook 50% van het eigenwoningforfait betaalt, dan kunt u dit ook als betaalde alimentatie aftrekken.

Periode na 2 jaar:
Het huis is nog steeds voor 50% van u en u betaalt nog steeds alle hypotheekrente. De woning valt voor u niet meer in box 1, maar in box 3. U heeft geen recht meer op aftrek van hypotheekrente in box 1. De rente over uw aandeel in de woning (50%) is dus niet meer aftrekbaar. Omdat u ook de rente voor het aandeel van uw ex-partner betaalt, is die rente (de andere 50%) wel aftrekbaar, als betaalde alimentatie. Na 2 jaar halveert dus uw fiscale aftrek. Verder moet u na 2 jaar uw aandeel in de woning (50%) in box 3 opnemen als onderdeel van uw vermogen. U moet hiervoor 50% van de WOZ-waarde opvoeren.


meer informatie over Echtscheiding en eigen woning

Samengevat:

>
>
>
>
>
>