Leegstand en hypotheekrenteaftrek

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Leegstand en hypotheekrenteaftrek

Als uw woning ter verkoop wordt aangeboden en leeg staat, dan heeft u gedurende 3 (soms 4 jaar) recht op hypotheekrenteaftrek. Als u de woning op 1 januari 2014 te koop heeft gezet, dan heeft u over de komende 3 jaar (2015, 2016 en 2017) recht op hypotheekrenteaftrek.

Moment te koop zetten

U kunt uw woning beter aan het begin van het jaar te koop zetten dan aan het einde van het jaar. Hierdoor kunt u 1 jaar extra hypotheekrenteaftrek verdienen.

Anti-kraak en recht op hypotheekrenteaftrek

Het door een kraakwacht tijdelijk laten bewonen van een eigen woning hoeft niet te leiden tot het vervallen van de hypotheekrenteaftrek. Dit volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad op 7 juni 2013 (rolnummer 12.05459). De eigenaar van deze woning werkte in het buitenland gedurende enkele jaren. Een student woonde in deze periode in de woning (ter voorkoming van kraak). De student betaalde geen huur en vergoedde wel de energiekosten. De kraakwacht liet zich als bewoner op het adres inschrijven. De inspecteur is van mening dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is (woning staat immers niet leeg). De Hoge Raad denkt hier anders over.

  • De woning is voor eigenaar geen hoofdverblijf.
  • De woning wordt niet aan een derde ter beschikking gesteld.
  • De woning wordt niet verhuurd.
  • De kraakwacht heeft verder geen rechten (huurbescherming).

Verhuren leegstaande woning

Als u een leegstaande woning zou verhuren (met of zonder toepassing van de leegstandswet), dan heeft dit fiscaal ingrijpende gevolgen. De hypotheekrente komt te vervallen, u moet de woning en de hypotheek opgeven in box 3. De huurinkomsten kunt u belastingvrij ontvangen en over de waarde (WOZ waarde -/- hypotheek ) moet u in box 3 belasting betalen. In sommige gevallen zal de hypotheekrenteaftrek herleven als de woning niet meer wordt verhuurd (deze regeling geldt tot en met 31 december 2014).

Daarnaast moet u goed opletten, het volgende is van belang:

  • Huurbescherming voor de huurder.
  • Is uw bancaire instelling (hypotheekverstrekker) akkoord?


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte