Kapitaalverzekering belast bij uitkering

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kapitaalverzekering belast bij uitkering

"Ik heb een kapitaalverzekering (van vóór 2001), die in 2015 is uitgekeerd. Een klein deel is belastbaar. Waar moet ik het belastbare deel invullen op de aangifte? Het onbelaste deel is verwerkt in de spaartegoeden. Hoe kan ik dat onbelaste deel zichtbaar maken c.q. aftrekken?"

Antwoord

Het belastbare deel van uw kapitaaluitkering geeft u aan bij:
Box 1: andere inkomsten; overige inkomsten, zoals rente over de periode vóór 2001, ook van minderjarige kinderen.
U krijgt dan het invulscherm Overige inkomsten van u of van minderjarige kinderen van u. In het vakje kunt u dan het belastbare deel van de kapitaaluitkering opgeven.
Het niet belaste deel hoeft u nergens op te geven en is ook niet ergens aftrekbaar. De uitkering op zich van het onbelaste deel is niet belast als inkomen (in box 1). Het bedrag gaat daarna wel deel uitmaken van uw vermogen en dus van uw grondslag voor box 3. Het onbelaste deel van de kapitaaluitkering is, zoals u aangeeft, op een spaarrekening gestort. Hierdoor is het saldo van uw spaartegoeden toegenomen, waardoor uw grondslag voor box 3 ook toeneemt en u dus meer box 3 heffing moet betalen.

Meer weten van kapitaalverzekering belast bij uitkering

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>
>

Belastingaangifte