Lening aan zoon en fiscus

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
31-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Lening aan zoon en fiscus

"Ik heb mijn zoon € 25.000 geleend voor de financiering van zijn nieuwe woning. Hij betaalt mij daarover een vaste rente. Zelf heb ik mijn hypotheek verhoogd met een zelfde bedrag. De extra hypotheekkosten en notariskosten heb ik zelf betaald (geschonken aan mijn zoon). De rente van mijn hypothecaire lening is wat lager dan de rente die mijn zoon aan mij betaalt. Ik zie niet in mijn gedownloade versie van het belastingprogramma hoe en waar ik dit netjes moet invullen. Noch de door mij ontvangen rentes van mijn zoon, noch de door mij gemaakte kosten van de extra hypothecaire lening. Ik zie alleen de mogelijkheid voor invulling van de extra schuld bij de hypotheekbank (box 3: schulden) en mijn vordering bij mijn zoon (bij box 3: bij bezittingen overig). Weet u hoe ik dit moet invullen?"

Antwoord

U heeft het afgelopen jaar uw hypotheek verhoogd en het bedrag aan uw zoon uitgeleend. U vraagt zich af hoe u dit in uw aangifte moet verwerken.

De door u opgenomen lening is niet gebruikt voor uw eigen woning, maar voor de financiering van de eigen woning van uw zoon. Hierdoor valt deze lening voor u niet in box 1, maar in box 3.
U neemt nu bij uw bezittingen in box 3 een vordering van € 25.000 op uw zoon op. De verhoging van uw hypotheek van € 25.000 neemt u op bij uw schulden in box 3.

De kosten die u gemaakt heeft voor het verhogen van uw hypotheek en de rente die u erover betaalt, kunt u niet aftrekken. Deze hoeft en kunt u dus ook nergens in uw aangifte vermelden. De van uw zoon ontvangen rente is daarentegen niet belast. Die hoeft u dus ook nergens in uw aangifte te vermelden.
Voor uw zoon is de lening wel voor zijn eigen woning. Zijn lening valt voor hem dus wel in box 1. Hij kan daardoor de aan u betaalde rente als hypotheekrente aftrekken.

Nieuws lening aan kinderen (doorgeven aan de Belastingdienst)

U moet de informatie van een lening aan uw kind doorgeven aan de belastingdienst. Dit speelt indien

  • u een lening afsluit bij een familielid, BV of buitenlandse bank
  • u op de lening moet aflossen (nieuwe hypotheekregels)

U kunt de lening via dit formulier aan de Belastingdienst doorgeven.


Meer weten van lening aan zoon en fiscus

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>
>

Belastingaangifte