Minder belasting door echtscheiding

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Minder belasting door echtscheiding

Vraag

"Mijn man krijgt een pensioen van € 120.000. Een groot deel van het pensioen wordt belast tegen 52%. Ik (zijn vrouw) heb weinig inkomen, enkel een kleine AOW. Hoe kan ik belasting besparen?"

Antwoord

U zou kunnen overwegen om te gaan scheiden. U krijgt dan beiden een deel van het pensioen. Het voordeel bedraagt al snel € 11.000 netto.

Er bestaat wel een risico dat de Belastingdienst hierover wil gaan procederen. U blijft immers samenwonen en feitelijk gebeurt er niet zoveel. In een aantal uitspraken van rechters (gerechtshof Leeuwarden 28 november 2000 en gerechtshof Amsterdam 27 november 2002) ging het goed. Hoewel deze uitspraken zijn gedaan onder oude wetgeving, zijn deze ook nu nog van toepassing.

Zijn er bezwaren?

Veel mensen zullen een echtscheiding voor een fiscaal voordeel als immoreel ervaren.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>
>

Belastingaangifte