Participatie in beleggings-C.V.

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
12-05-2017
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Participatie in beleggings-C.V.

Een participatie in een zogenaamde beleggings-C.V. wordt belast in box 1 en niet in box 3. De winst of het verlies wordt gezien als inkomen als medegerechtigde (resultaat uit overige werkzaamheden), deze persoon is geen ondernemer en geniet dus geen winst uit onderneming. Een commanditaire vennoot is een medegerechtigde in een onderneming. De C.V. moet dan wel een onderneming drijven. Is dit niet zo, dan valt de deelname in de B.V. in box 3. Door de willekeurige afschrijving kan een participatie in een C.V. zeer voordelig uitpakken, deze regeling wordt wellicht in 2011 afgeschaft. Bestaande C.V.'s hebben een vergunning, dus als hier nog participaties zijn, blijven deze onder de gunstige regeling vallen.

Hoe werkt een scheeps-C.V.?

Er zijn verschillende soorten scheeps-C.V.'s, voor de liefhebber een opstelling:

  1. tonnageregime: de winst is niet belast en de kosten zijn niet aftrekbaar;
  2. willekeurige afschrijving: de C.V. moet belasting betalen, edoch de aankoop van het schip wordt snel ten laste van de winst gebracht.

De regelingen kunnnen nog worden geoptimaliseerd doordat het schip in een zogenaamde winst- of verliesvennootschap wordt gekocht. Deze creatieve structuur wordt in 2011 grotendeels afschaft.

Contactpersoon

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.

Beleggen C.V. in box 3

Bij de Rechtbank Haarlem was in 2010 een casus aan de orde waarbij de rechter van mening was dat de C.V. geen onderneming dreef. Hierdoor viel de belegging in box 3. De commandiet wilde het verlies aftrekken in box 1 en dit ging dus in casu niet goed. De C.V. had niet de economische eigendom van het vermogen en dreef hierdoor geen onderneming. De C.V. handelde in termijncontracten.

Bron: uitspraak rechtbank maart 2010.

Meer weten van participatie c.v. en belastingen

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte