Erfbelasting en testament

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Erfbelasting en testament

Niets in het leven is zeker, behalve dat we uiteindelijk allemaal zullen overlijden. Ook is zeker dat het overlijden enkele juridische en fiscale gevolgen heeft. Zo zullen uw erfgenamen erfbelasting (vroeger successierecht genoemd) moeten betalen, voor zover zij meer erven dan de vrijstellingen. Voor de partner bedraagt de vrijstelling ruim € 600.000 en voor kinderen een kleine € 20.000. Voor overige verkrijgers is de vrijstelling slechts circa € 2.000 en over het meerdere is erfbelasting verschuldigd. Kinderen betalen over de eerste € 115.000 10%, daarboven 20%. Voor kleinkinderen is het tarief 18% resp. 36% en voor derden is het tarief 30% tot 40%.

U kunt bij leven een belangrijke invloed hierop uitoefenen door uw laatste wil in een testament vast te leggen. Wat kunt u zoal regelen?

  • Uw partner financieel verzorgd achterlaten.
  • Uw kinderen bij overlijden direct een erfdeel in handen laten krijgen of juist niet.
  • Voogdij voor de (minderjarige) kinderen regelen.
  • Een legaat geven aan bijvoorbeeld een goed doel of een bepaald persoon.
  • Voorkomen dat vermogen later bij een nieuwe partner (de koude kant) terechtkomt.
  • U wilt dat uw partner bijvoorbeeld de woning krijgt of het vruchtgebruik.
  • Zorgen dat de vrijstellingen optimaal benut worden.
  • Als u een bedrijf heeft, gebruik maken van de aantrekkelijke bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.
  • Vastleggen wie als executeur de nalatenschap mag afwikkelen.

Een goed testament is van belang, het geeft u het rustgevende gevoel dat u de zaken goed geregeld hebt. De ervaring heeft ons geleerd dat testamenten vaak niet meer up-to-date zijn. Is uw testament minimaal zo’n vijf jaar oud, of is uw financiële positie of gezinssamenstelling gewijzigd, check dan even uw testament. U kunt hiervoor het beste een fiscalist of een notaris raadplegen. Kijk dan direct even naar uw huwelijkse voorwaarden!

U kunt voor meer informatie of voor nader advies kijken op estateplanningsjuristen.


Meer weten van erfbelasting en testament

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte