Schenken aan kinderen en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Schenken aan kinderen en belastingen

Zoals u al eerder in deze column heeft kunnen lezen, is het verstandig om af en toe na te denken over het schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Het is mogelijk om jaarlijks zonder belastingheffing aan uw kinderen € 5.030 te schenken. Aan uw kleinkinderen kunt u € 2.012 per jaar schenken. Als u dit maar vaak genoeg doet, kunt u wellicht een flink deel van uw vermogen overdragen, zonder dat de Belastingdienst een graantje meepikt.

Schenken onder schuldigerkenning

Veel ouders vinden dat schenken op zich een aantrekkelijk idee, maar vinden het niet zo prettig dat diezelfde kinderen de door hen zuurverdiende en gespaarde euro’s weer vrolijk omzetten in de nieuwste smartphones, scooters, merkkleding of, erger nog, drank en andere genotsmiddelen.

Een goed idee is dan het schenken onder schuldigerkenning. De kinderen krijgen alleen een vordering op de ouders en daarmee koop je geen bier! Wel het fiscale voordeel, niet het verlies van de macht over uw vermogen. Let op dat u een schuld aan de kinderen krijgt, waarover u jaarlijks rente moet betalen. Uw box 3 vermogen neemt af en dat scheelt weer 1,2% per jaar. De kinderen zullen meestal toch hun vrijstelling nog niet hebben benut.

Hoe regel ik het?

1.      Bespreek dit vooraf met uw fiscalist of notaris.

2.      Laat de notaris een akte van schenking (verplicht) opmaken.

3.      Betaal de rente jaarlijks daadwerkelijk uit.

Vragen?

Stuur vrijblijvend een e-mail naar info@estateplanningsjuristen.nl of kijk op www.estateplanningsjuristen.nl.


Meer weten van schenken aan kinderen en belastingen

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte