Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
2 + 6 =

Advocaatkosten bij scheiding aftrekbaar?

"Zijn de advocaatkosten bij een echtscheiding aftrekbaar?"

Advocaatkosten bij scheiding zijn soms aftrekbaar. Voor de ontvanger van alimentatie zijn de kosten van een advocaat aftrekbaar, indien deze kosten zijn gemaakt om de partneralimentatie te krijgen. Vraag uw advocaat of adviseur dus om een juiste specificatie van de factuur. Advocaatkosten bij scheiding die worden gemaakt voor de vermogensverdeling / boedelverdeling zijn niet aftrekbaar.

Alimentatie en belastingen

  • Partneralimentatie is bij de ontvanger belast en bij de betaler aftrekbaar. De afspraken mogen dan niet vrijblijvend zijn en moeten dus afdwingbaar zijn (bijvoorbeeld via een convenant).
  • Kinderalimentatie: onbelast bij de ontvanger en soms deels aftrekbaar bij de betaler.  Een artikel hierover leest u hier.

Belastingtip 1

In 2009 wordt de aftrek inzake kosten voor de kinderen extra gecontroleerd.

Belastingtip 2

De toekomstige partner- en kinderalimentatie mag u per 1 januari 2009 als schuld opnemen in box 3, dit geldt niet per 31 december 2009 (wetswijziging). Is de Belastingdienst het niet met u eens, maak dan bezwaar. Hier hebben wij een voorbeeld bezwaarschrift opgenomen. Lukt dit dan nog niet, neem dan contact met ons op.


meer informatie over Advocaatkosten bij scheiding aftrekbaar?

Samengevat:

>
>
>
>
>