Banksparen voor pensioen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
16-08-2011
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Banksparen voor pensioen

Sinds 2008 is er een alternatief voor de traditionele lijfrenteverzekering: banksparen. Vroeger kon u enkel via uw werkgever of via een levensverzekering voor uw pensioen of oudedag sparen. Sinds enkele jaren kunt u hiervoor ook bij uw bank terecht. Voor veel mensen is het onduidelijk wat banksparen is en wat je ermee kunt. In dit artikel, kort en bondig, een overzicht van het banksparen.

Enkele vragen en antwoorden over banksparen

 1. Waarom banksparen? Concurrentie tussen verzekeraars en banken stimuleren.
 2. Wat is banksparen? U stort geld op een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening.
 3. Worden kosten in rekening gebracht? Banksparen is gelukkig erg transparant, kosten zijn zichtbaar, het risico van een woekerpolis loopt u niet.
 4. Is het eindsaldo van de bankspaarrekening gegarandeerd? Soms wel, u moet hiervoor kiezen. Een voorbeeld is een bankspaarrekening die is gekopppeld aan uw hypotheek.
 5. Wat wordt er met het saldo gedaan? Het saldo wordt door de bank beheerd. Het geld is bedoeld voor uw pensioen, gouden handdruk of voor de aflossing van de hypotheek op uw woning.
 6. Is inleg voor banksparen aftrekbaar? Ja, mits er sprake is van een pensioentekort. Dit kunt u berekenen op de site van de Belastingdienst.
 7. Is de bankspaarrekening belast in box 3? Nee.
 8. Is het rendement bij banksparen hoger dan bij een lijfrente? Lastig te zeggen, rente kan oplopen tot 5%, vergelijk producten, bijvoorbeeld hier.
 9. Ben ik mijn geld kwijt als ik kom te overlijden? Nee, dit is een belangrijk verschil met de traditionele levensverzekeringen.
 10. Moet ik over uitkeringen belasting betalen? Ja, echter omdat u dan geen premies meer hoeft te betalen, is de heffing meestal lager dan voor uw 65e verjaardag.
 11. Er bestaat ook een mogelijkheid voor een direct uitkerende bankspaarrekening (ook wel direct uitkerende bancaire lijfrente genoemd). Deze optie wordt bijvoorbeeld gekozen als u een gouden handdruk ontvangt en direct over extra inkomen wilt beschikken. Naast uw WW kunt u dan direct geld opnemen van uw bankrekening.

Banksparen

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte