Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
10 + 3 =

Bedrijfsopvolging en kind werknemer

Vanaf 2015 worden veel ondernemers 65 jaar, bedrijven worden dan meestal overgedragen. Als u een actieve onderneming hebt, kunt u 83% van de waarde zonder belastingheffing overdragen aan uw zoon of dochter (tot € 1.000.000 is 100% vrijgesteld). Zet uw zoon of dochter nu op de payroll, uw zoon of dochter moet namelijk 3 jaar in dienstbetrekking zijn.

Bedrijfsopvolging binnen familie

Sinds enkele jaren is er een regeling voor de overdracht van uw bedrijf. Dit kan zonder schenkingsrechten, mits uw bedrijf nog ondernemingsactiviteiten verricht (doorschuifregeling van aanmerking belang). Vroeger kon dit alleen bij overlijden van de directeur-grootaandeelhouder (DGA), dit kan nu ook tijdens leven. Extra voorwaarde is wel dat de onderneming nog activiteiten moet verrichten.

Een tweede voorwaarde is dat de bedrijfsopvolger op het moment van de schenking tenminste 3 jaar in dienstbetrekking is. Het is verrassend dat er in de wet niet wordt gemeld voor hoeveel uren. Neemt u dus alvast uw zoon of dochter voor 1 dag per week in dienstbetrekking als u een bedrijfsopvolging overweegt. Als u het bedrijf aan een derde wilt verkopen, kunt u dit ook overwegen. U moet er dan wel rekening mee houden dat uw zoon of dochter het bedrijf eerst moet voortzetten voordat hij / zij het mag verkopen, strikt formeel is de termijn hiervoor 5 jaar. Via complexe structuren kunt u de overdracht wel gedeeltelijk laten plaatsvinden.

Let op

Soms is het niet verstandig om van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit gebruik te maken. Laat u door een fiscaal jurist adviseren over de mogelijkheden en gevolgen.


meer informatie over Bedrijfsopvolging en kind werknemer

Samengevat:

>
>
>
>