Bedrijfsopvolging en kind werknemer

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Bedrijfsopvolging en kind werknemer

Vanaf 2015 worden veel ondernemers 65 jaar, bedrijven worden dan meestal overgedragen. Als u een actieve onderneming hebt, kunt u 83% van de waarde zonder belastingheffing overdragen aan uw zoon of dochter (tot € 1.000.000 is 100% vrijgesteld). Zet uw zoon of dochter nu op de payroll, uw zoon of dochter moet namelijk 3 jaar in dienstbetrekking zijn.

Bedrijfsopvolging binnen familie

Sinds enkele jaren is er een regeling voor de overdracht van uw bedrijf. Dit kan zonder schenkingsrechten, mits uw bedrijf nog ondernemingsactiviteiten verricht (doorschuifregeling van aanmerking belang). Vroeger kon dit alleen bij overlijden van de directeur-grootaandeelhouder (DGA), dit kan nu ook tijdens leven. Extra voorwaarde is wel dat de onderneming nog activiteiten moet verrichten.

Een tweede voorwaarde is dat de bedrijfsopvolger op het moment van de schenking tenminste 3 jaar in dienstbetrekking is. Het is verrassend dat er in de wet niet wordt gemeld voor hoeveel uren. Neemt u dus alvast uw zoon of dochter voor 1 dag per week in dienstbetrekking als u een bedrijfsopvolging overweegt. Als u het bedrijf aan een derde wilt verkopen, kunt u dit ook overwegen. U moet er dan wel rekening mee houden dat uw zoon of dochter het bedrijf eerst moet voortzetten voordat hij / zij het mag verkopen, strikt formeel is de termijn hiervoor 5 jaar. Via complexe structuren kunt u de overdracht wel gedeeltelijk laten plaatsvinden.

Let op

Soms is het niet verstandig om van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit gebruik te maken. Laat u door een fiscaal jurist adviseren over de mogelijkheden en gevolgen.


Meer weten van bedrijfsopvolging en kind werknemer

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte