Eenmanszaak naast de B.V.

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eenmanszaak naast de B.V.

Regelmatig adviseren wij directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) over een eenmanszaak naast hun B.V. Reden? Dit is fiscaal voordelig en kan duizenden euro's aan inkomstenbelasting besparen. Daarnaast geeft het flexibiliteit. Pas echter wel goed op bij de uitvoering en laat u door een deskundige adviseren. Kijk daarnaast naar de risico's van de activiteiten die u via de eenmanszaak gaat uitoefenen.

Eenmanszaak en B.V.

De winst binnen een eenmanszaak wordt tot zo'n € 100.000 vaak vriendelijker belast dan winst in de B.V. Het blijft echter wel maatwerk. De winst wordt vriendelijker belast doordat de ZZP'er / ondernemer meer aftrekposten van de overheid krijgt dan de DGA / B.V. Omdat het salaris van de DGA redelijk zwaar wordt belast (feitelijk vanaf de eerste euro), hebben steeds meer DGA's een eenmanszaak naast hun B.V. Goed en zorgvuldig opzetten is van essentieel belang, anders komt u echt aan het betalen.

Voorbeeld uit de praktijk

Henk is veehandelaar. De handelsactiviteiten zijn ondergebracht in een eenmanszaak. In de B.V. worden de internationale transacties uitgevoerd. Henk is in dienstbetrekking bij zijn holding en wordt via een managementovereenkomst verhuurd aan de werkmaatschappij. Henk was de enige werknemer van de B.V. Het salaris uit de B.V. bedroeg € 60.000. Via de eenmanszaak wordt gebruik gemaakt van alle ondernemersfacliteiten (ondernemersaftrek / MKB-winstvrijstelling).

De holding factureert € 365.000 aan managementvergoedingen, er wordt een factuur van € 300.000 aan de werkmaatschappij gestuurd en voor € 65.000 aan de eenmanszaak. De inspecteur legt diverse correcties op.

  • Geen ondernemersaftrek in de eenmanszaak.
  • Geen MKB-winst vrijstelling.
  • Salaris via de B.V. te laag (wordt verhoogd van € 60.000 tot € 230.000), vaststelling op grond van de afroommethode.

Waar ging het mis bij de DGA met de eenmanszaak?

Henk moet 50% of meer van zijn tijd aan de eenmanszaak besteden. Daarnaast moet hij ook ruim 25 uur per week werkzaamheden voor de eenmanszaak zijn werkzaamheden verrichten. De zaak komt uiteindelijk bij de rechter terecht. Het Gerechtshof stelt de inspecteur in het gelijk. Hoe had het wel gemoeten?

  • Heldere opzet eenmanszaak en B.V.
  • Uren voor de eenmanszaak bijhouden.
  • Objectieve en duidelijke splitsing aanbrengen tussen de eenmanszaak en de B.V.
  • Werkzaamheden voor de eenmanszaak via de B.V. werkt niet.
  • Lagere management fee in de holdingstructuur.
  • Partner in de B.V. in dienstbetrekking nemen (eventueel ook de kinderen).

Interessante artikelen voor de eenmanszaak/zzp

Eenmanszaak, VOF of B.V. - winstbelasting
Belasting aftrekposten eenmanszaak


Eenmanszaak naast de BV

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte