Ruilarresten

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
08-09-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Ruilarresten

Als u een bedrijfsmiddel of vermogensbestanddeel verkoopt, kunt u de boekwinst (stille reserve) soms doorschuiven naar een nieuw bedrijfsmiddel. Dit kan via:

  1. Herinvesteringsreserve;
  2. Ruilarresten.

Meestal wordt de boekwinst doorgeschoven via de herinvesteringsreserve. De toepassing van de ruilarresten is een minder bekende faciliteit en wordt soms vergeten, dit is jammer.

De ruilarresten

De zogenaamde ruilarresten zijn voortgekomen uit arresten van de Hoge Raad. Voorwaarde is dat het nieuwe bedrijfsmiddel dezelfde economische functie inneemt als het verkochte bedrijfsmiddel. De ruilgedachte is eigenlijk gebaseerd op het voorzichtigheidsbeginsel (onderdeel goed koopmansgebruik). Voordeel van de ruilarresten is dat deze soms ruimer zijn dan de herinvesteringsreserve. Via de ruilarresten kan ook een boekwinst op voorraad buiten de winstheffing vallen.

De boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel (vermogensbestanddeel) wordt dan verminderd met de boekwinst op het verkochte bedrijfsmiddel.

Procedure Gerechtshof 2010

Het Gerechtshof in Amsterdam deed in 2010 (rolnummer 08/00257) een uitspraak over de ruilarresten bij een B.V. die zich bezighield met het kopen, ontwikkelen en verkopen van bedrijfspanden (onroerend goed). De B.V. maakte op de ontwikkeling van een bouwterrein een winst van ruim € 20 miljoen. De B.V. heeft deze winst in een vervangingsreserve (nu herinvesteringsreserve) opgenomen. De Belastingdienst schrapte de vervangingsreserve omdat er geen sprake was van een bedrijfsmiddel. In beroep stelde de belastingplichtige dat de winst via de ruilarresten kon worden doorgeschoven. Dit ging niet goed, de B.V. kon niet aantonen dat er een plan was voor een herinvestering.


Ruilarresten

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte