Garantieregeling kredieten voor bedrijven

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
08-09-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Garantieregeling kredieten voor bedrijven

De garantieregeling voor het bedrijfsleven is uitgebreid en opengesteld voor meer vormen van kredietverlening. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat kleinere bedrijven vaker bot vangen bij de bank en minder toegang hebben tot alternatieven om aan krediet te komen. Daarom is de borgstellingsregeling voor het MKB (BMKB) opengesteld voor:

  • alternatieve financiers, zoals oud-ondernemers en
  • vermogende beleggers.

Tot nu toe konden alleen banken gebruik maken de regeling. Zie ook het rapport inzake financieringen in het MKB bedrijf. 

Extra steun MKB bij financieringen, borgstelling door overheid

Het is voor bedrijven lastig om een krediet te krijgen, in mijn praktijk merk ik dit wekelijks. Een deskundige begeleiding door uw fiscaal jurist en accountant is van belang. Om het voor bedrijven eenvoudiger te maken om een krediet bij de bank te krijgen, is de overheid soms bereid om zich garant te stellen voor uw krediet. De regeling is verlengd tot 31 december 2013 en het budget is verhoogd tot € 1 miljard (was € 756 miljoen). Doe er uw voordeel mee en vraag ernaar bij uw adviseur en bank.

Garantieregeling overheid

Ondernemers en bedrijven die moeilijk aan krediet kunnen komen, krijgen extra ondersteuning van de overheid. Banken lopen veel risico op leningen en zijn bestaande kredieten eerder aan het afbouwen dan deze uit te breiden. De reden is dat het risico (lees: faillissement van de ondernemer) steeds groter wordt. Banken verstrekken liever leningen aan particulieren en grote bedrijven dan aan het MKB. De overheid ziet dit ook en heeft daarom een garantieregeling bedacht, de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB).

Voor wie geldt de BMKB?

De regeling geldt voor bedrijven tot maximaal 250 werknemers met een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen of een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen. De aanvraag wordt verzorgd via uw bank. U kunt hier kijken of u voor de regeling in aanmerking komt. De onderneming moet minimaal 3 jaar bestaan. De juridische vorm doet verder niet terzake. De looptijd is maximaal 6 jaar (bij gebouwen en schepen 12 jaar), dit wordt gerekend vanaf de eerste aflossing op de lening.

Vrije beroepers en MKB-krediet

Ook vrije beroepers kunnen van de regeling gebruik maken, dit met uitzondering van vrije beroepers binnen de medische sector. Ook advocaten, notarissen en deurwaarders kunnen van de regeling geen gebruik maken.


Meer weten van garantieregeling kredieten bedrijven

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte