BBZ-lening

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

BBZ-lening

Wij begeleiden wekelijks ondernemers bij het aanvragen van een financiering. De ervaring is dat banken zeer terughoudend zijn bij het verstrekken van leningen. Als een ondernemer of B.V. niet in aanmerking komt voor een normale financiering, is het van belang om verder te kijken. Met behulp van familie of de overheid is soms een financiering nog mogelijk. Een lening kan eventueel nog doorgaan indien:

 • er voldoende eigen vermogen is;
 • een persoon zich borg kan stellen;
 • een staatsgarantie mogelijk is;
 • het bedrijf innovatief gaat ondernemen (en lening agentschap.nl mogelijk is).

Wat is een BBZ-lening?

De BBZ-lening wordt weinig gebruikt. Het is een overheidsfinanciering die door uw gemeente kan worden verstrekt. BBZ staat voor Besluit Bijstand Zelfstandigen-regeling. De regeling is gekoppeld aan een aantal voorwaarden, deze zijn:

 • de lening is bestemd voor startende ondernemers (met of zonder uitkering) of voor ondernemers die tijdelijke financiële problemen hebben. Ook oudere ondernemers (55 jaar of ouder) met een slecht draaiend bedrijf kunnen onder de regeling vallen;
 • andere financieringsaanvragen bleken niet mogelijk;
 • het bedrijf moet levensvatbaar zijn;
 • de lening wordt aan de privépersoon verstrekt;
 • er kan maximaal € 185.000 gefinancierd worden (aan beginnende zelfstandige maximaal € 34.000);
 • de rentevergoeding is fors, namelijk 8%;
 • de lening moet in (maximaal) 10 jaar worden terugbetaald, meestal moet dit sneller (bij starters veelal 5 jaar);
 • uw partner mag niet teveel verdienen, maximaal € 1.300 per maand.

Overige aandachtspunten voor een BBZ-lening

De aanvraag moet goed worden onderbouwd. Tevens moet u een tweetal afwijzingen van reguliere banken bij de aanvraag voegen. De doorlooptijd duurt 2 tot 3 maanden, dus vraag tijdig de regeling aan. De aanvraag moet u indienen bij een regionaal contactpunt voor ondernemers of bij de gemeentelijke sociale dienst. De beoordeling wordt meestal uitbesteed aan het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf.

Belastingtip BBZ-lening

Maak u niet te snel blij, meer dan 50% van de aanvragen wordt afgewezen. Het is dus van belang om u goed voor te bereiden en tevens duidelijk aan te geven hoe de liquiditeitsproblemen zijn ontstaan en waarom uw bedrijf na de financiering wel levensvatbaar is.

Belastingtip 2 BBZ-uitkering

De startende ondernemer kan gedurende de aanloopperiode in aanmerking komen voor een uitkering van de gemeente (soort bijstand). Deze BBZ-uitkering wordt vaak vergeten.

Heeft u vragen? Stel hieronder gratis uw vraag aan een fiscaal jurist of belastingadviseur.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte