Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
9 + 5 =

Geschenken aan werknemer

Kleine geschenken aan werknemers kunnen soms belastingvrij worden verstrekt door de werkgever. Veelal wordt er gesteld dat alles wat de werknemer door zijn baan krijgt, als loon moet worden aangemerkt. Dit geldt niet voor vergoedingen van zakelijke kosten (zoals mobiele telefoon, computer, etc.), maar voor overige vergoedingen en verstrekkingen.

Fiscale regeling geschenken aan werknemer

Geeft u een werknemer een bloemetje bij een verjaardag of een fruitmand bij ziekte, dan moet over de waarde hiervan belasting worden betaald. De loonheffing is verschuldigd door de werknemer en dit zou een sigaar uit eigen doos betekenen. Mede hierom is het mogelijk om via een eindheffing de belasting te betalen, de werknemer merkt hier niets van. De eindheffing bedraagt meestal 20% van de waarde (mits er per jaar niet meer dan € 70 wordt verstrekt). De Staatssecretaris heeft nu bepaald dat sommige zaken niet uit de dienstbetrekking voortkomen, maar uit de persoonlijke relatie met de werknemer. Dit is opgenomen in een besluit van 5 juli 2011. In dit besluit wordt onder meer aangegeven dat een fruitmand bij ziekte en een rouwkrans bij overlijden belastingvrij mogen worden verstrekt.

De Belastingdienst zie ik in de praktijk de volgende regels hanteren:

  1. Geen belastingheffing over persoonlijke attenties (die ook door anderen kunnen worden gegeven), bijvoorbeeld een cadeau bij een verjaardag of een taart.
  2. Er mag geen geld of waardebonnen worden gegeven, enkel geschenken in natura.
  3. De attentie mag niet meer dan € 20 tot € 25 kosten (inclusief de BTW).

Belastingtip

Let erop dat u op de bon zet waarom de aankoop heeft plaatsgevonden. Een bloemetje voor de verjaardag is belastingvrij, maar voor secretaressedag niet (is gerelateerd aan de dienstbetrekking). Het bloemetje moet uit de dienstbetrekking voortkomen. Als dit element ontbreekt, is er geen grondslag voor loonheffing.

Bron

Besluit 5 juli 2011 inzake vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers.


meer informatie over Geschenken aan werknemer

Samengevat:

>
>
>
>