Geschenken aan werknemer

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Geschenken aan werknemer

Kleine geschenken aan werknemers kunnen soms belastingvrij worden verstrekt door de werkgever. Veelal wordt er gesteld dat alles wat de werknemer door zijn baan krijgt als loon moet worden aangemerkt. Dit geldt niet voor vergoedingen van zakelijke kosten (zoals mobiele telefoon, computer, etc.), maar voor overige vergoedingen en verstrekkingen.

Fiscale regeling geschenken aan werknemer

Geeft u een werknemer een bloemetje bij een verjaardag of een fruitmand bij ziekte, dan moet over de waarde hiervan belasting worden betaald. De loonheffing is verschuldigd door de werknemer en dit zou een sigaar uit eigen doos betekenen. Mede hierom is het mogelijk om via een eindheffing de belasting te betalen, de werknemer merkt hier niets van. De eindheffing bedraagt meestal 20% van de waarde (mits er per jaar niet meer dan € 70 wordt verstrekt). De Staatssecretaris heeft nu bepaald dat sommige zaken niet uit de dienstbetrekking voortkomen, maar uit de persoonlijke relatie met de werknemer. Dit is opgenomen in een besluit van 5 juli 2011. In dit besluit wordt onder meer aangegeven dat een fruitmand bij ziekte en een rouwkrans bij overlijden belastingvrij mogen worden verstrekt.

De Belastingdienst zie ik in de praktijk de volgende regels hanteren:

  1. Geen belastingheffing over persoonlijke attenties (die ook door anderen kunnen worden gegeven), bijvoorbeeld een cadeau bij een verjaardag of een taart.
  2. Er mag geen geld of waardebon worden gegeven, enkel geschenken in natura.
  3. De attentie mag niet meer dan € 20 tot € 25 kosten (inclusief de BTW).

Belastingtip

Let erop dat u op de bon zet waarom de aankoop heeft plaatsgevonden. Een bloemetje voor de verjaardag is belastingvrij, maar voor secretaressedag niet (is gerelateerd aan de dienstbetrekking). Het bloemetje moet uit de dienstbetrekking voortkomen. Als dit element ontbreekt, is er geen grondslag voor loonheffing.

Wilt u er zeker van zijn dat de kosten voor geschenken aan werknemers op de juiste wijze worden verwerkt in uw administratie? Overweeg dan de aanschaf van online boekhoudsoftware. Hiermee kunt u snel, eenvoudig en vooral ook betrouwbaar de belangrijkste aftrekposten automatisch verwerken. Enkele voorbeelden van online boekhoudsoftware die wij geschikt vinden, zijn:

 

Bron

Besluit 5 juli 2011 inzake vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers.


Meer weten van geschenken aan werknemer

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte