Ontslagvergoeding en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Ontslagvergoeding en belastingen

U wordt ontslagen en krijgt geld als compensatie voor uw ontslag. Er zijn diverse mogelijkheden om met dit geld om te gaan. De mogelijkheden:

 1. Direct belasting betalen, dit kan oplopen tot 52%.
 2. Onderbrengen bij verzekeraar, u ontvangt direct maandelijkse uitkeringen.
 3. Onderbrengen bij verzekeraar, u ontvangt uitkeringen in de toekomst.
 4. Onderbrengen bij bank, u ontvangt direct maandelijkse uitkeringen.
 5. Onderbrengen bij bank, u ontvangt uitkeringen in de toekomst.
 6. Eigen stamrecht B.V. oprichten, u ontvangt uitkeringen wanneer u wenst.

Let op! Uw werkgever moet het geld overmaken naar de B.V., verzekeraar of bank. Laat de kosten van uw adviseur voor rekening van de werkgever komen. U kunt niets met deze kosten.

Overwegingen bij ontslagvergoeding

Als u plannen heeft met het geld of voor uzelf wilt beginnen, is de stamrecht B.V. de beste optie. Overleg dit eens met een fiscaal jurist, via deze site kunt u gratis een bespreking plannen. Als u gebeld wilt worden door een fiscaal jurist kan dit ook. Als u direct of op termijn het geld nodig heeft om van te leven, is het onderbrengen bij een verzekeraar of bank de beste optie. Via diverse internetsites kunt u offertes aanvragen, dit zou ik altijd doen.

Optie 1, direct belasting betalen

Uw salaris, inkomen en de ontslagvergoeding worden voor de belastingheffing op één hoop gegooid. U moet dus belasting betalen over het totale inkomen. Als de optelsom een bedrag van meer dan € 55.000 zou opleveren, moet u 52% belasting betalen. Het is niet verstandig om uw ontslagvergoeding direct te laten uitbetalen. Bij een vergoeding  boven de € 20.000 zou ik mij laten adviseren.

Belastingtip ontslagvergoeding

Overleg met uw fiscaal jurist dat hij bekijkt of een middelingsverzoek verstandig is.  

Optie 2 tot en met 5, onderbrengen bij verzekeraar

U kiest voor een direct ingaande of uitgestelde lijfrente bij een verzekeraar of bank. Bij de bank worden minder kosten in rekening gebracht en ook minder rendement gemaakt. Bij een verzekeraar krijgt u meestal een hogere uitkering, maar bij uw overlijden is uw inleg van de verzekeraar en niet van uw nabestaanden. Omdat het geld niet ineens zal worden uitbetaald, kan de belastingheffing lager zijn. Ook in dit geval worden uw overig inkomen en de lijfrente bij elkaar geteld. U kunt voor deze optie kiezen als u het geld niet direct nodig hebt. Bij een ontslagvergoeding van tussen de € 20.000 en € 60.000 kan deze optie aantrekkelijk zijn.

Belastingtips

 • Begin uw zoektocht bij een ervaren en erkende fiscaal jurist.
 • Uw werkgever moet het geld overboeken naar de verzekeraar en de verzekeraar zal u maandelijks een uitkering overmaken.
 • De bankoptie bij een ontslag komt steeds meer voor, lees dit artikel.
 • Vraag meerdere offertes op bij banken en verzekeraars.
 • Via emigratie kunt u belastingheffing soms voorkomen, bijvoorbeeld door een emigratie naar Spanje.

Optie 6, uw eigen B.V.

Sinds 1 juli 2011 is de oprichting van een B.V. eenvoudiger en goedkoper. Voor een bedrag van € 600 euro kunt u nu al een B.V. oprichten. Vanaf zo'n € 60.000 kunt u eens gaan denken aan een eigen B.V. Dit bedrag kan ook lager zijn, als u bijvoorbeeld met uw ontslagvergoeding van € 25.000 een eigen bedrijf wilt beginnen. De B.V. geeft u aan de ene kant kosten en aan de andere kant veel flexibiliteit. Het geld komt op een bankrekening waar u zelf bij kunt, bij een storting bij een verzekeraar bent u het geld kwijt. De B.V. moet het geld een keer aan u betalen, maar tijdelijk mag u het geld voor veel dingen (zoals tweede woning, hypotheek op uw huis, eigen bedrijf, etc.) gebruiken.

U kunt de uitkeringen uit uw B.V. laten fluctueren maar niet teveel, overleg dit met uw fiscaal jurist of belastingadviseur.

Belastingtip stamrecht B.V.

 • Als u geld uit de B.V. leent, stel dan een leningsovereenkomst (met zekerheid, rente en aflossing) op. Deze overeenkomst moet u laten registreren bij de Belastingdienst.
 • Let op dat de uitkeringen uit de B.V. voldoen aan de 1% sterftekans.
 • Laat de notaris een uitgebreide oprichtingsakte opstellen, zo kunt u uw B.V. voor meer dingen gebruiken.

Gratis berekening ontslaguitkering

U kunt door belastingtips gratis een berekening laten maken, deze kunt u hier aanvragen.


Ontslagvergoeding belastingen

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte