Fiscaaladvies nodig bij uw bedrijfsovername?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 28-11-2011 14:39. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Bedrijfsopvolging en kinderen

Vanaf 2011 worden veel ondernemers 65 jaar, bedrijven worden dan meestal overgedragen. Als u een actieve onderneming hebt, kunt u 83% van de waarde zonder belastingheffing overdragen aan uw zoon of dochter (tot € 1.000.000 is 100% vrijgesteld). Zet uw zoon of dochter nu op de payroll, uw zoon of dochter moet namelijk 3 jaar in dienstbetrekking zijn.

Bedrijfsopvolging binnen familie

Sinds 2010 is er een regeling voor de overdracht van uw bedrijf. Dit kan zonder schenkingsrechten mits uw bedrijf nog ondernemingsactiviteiten verricht (doorschuifregeling van aanmerking belang). Vroeger kon dit alleen bij overlijden van de directeur groot aandeelhouder (DGA), dit kan nu ook tijdens leven. Extra voorwaarde is wel dat de onderneming nog activiteiten moet verrichten.

Een tweede voorwaarde is dat de bedrijfsopvolger op het moment van de schenking tenminste 3 jaar in dienstbetrekking is. Het is verrassend dat er in de wet niet wordt gemeld voor hoeveel uren. Neemt u dus alvast uw zoon of dochter voor 1 dag per week in dienstbetrekking als u een bedrijfsopvolging overweegt. Als u het bedrijf aan een derde wilt verkopen, kunt u dit ook overwegen. U moet er dan wel rekening mee houden dat uw zoon of dochter het bedrijf eerst moet voortzetten voordat hij het mag verkopen, strikt formeel is de termijn hiervoor 5 jaar. Via complexe structuren kunt u de overdracht wel gedeeltelijk laten plaatsvinden.

Let op

Soms is het niet verstandig om van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit gebruik te maken. Laat u door een fiscaal jurist adviseren over de mogelijkheden en gevolgen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice