Bedrijfsovername

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Bedrijfsovername

Een bedrijfsovername wordt meestal verzorgd door een advocaat, accountant, notaris of fiscaal jurist. De genoemde beroepsgroepen kunnen dit, mits ze over de juiste ervaring beschikken. Via ons netwerk van specialisten kunt u in contact komen met de juiste adviseur.

Fiscaal jurist of advocaat bij bedrijfsovername

Uw accountant is huisarts van uw bedrijf. Voor de overname is hij niet altijd de juiste persoon op de juiste plek. Sommige accountantskantoren hebben hiervoor een afdeling met specialisten, veelal zijn dit fiscaal juristen of advocaten, dan wel accountants met veel ervaring bij overname, fusies, etc. Het belangrijkste is dat de persoon met wie u werkt ervaring heeft en uw bedrijf goed kan presenteren. Tevens is van belang dat u zelf aan het stuur blijft.

Checklist bij verkoop onderneming

 1. Juiste structuur of herstructurering nodig?
 2. Inventarisatie van uw bedrijf en verkoopklaar maken (zoals groeiende resultaten, saneren, etc.).
 3. Opstellen verkoopmemorandum.
 4. Bepaling van de waarde van uw onderneming.
 5. Het inventariseren van mogelijke kopers (binnen en buiten de markt in Nederland en buitenland).
 6. Onderhandelingen met potentiële kopers.
 7. Onderzoek van de koper binnen uw bedrijf.
 8. Opstellen overeenkomsten en akten.
 9. Afwikkeling van de verkoop.

Extra aandachtspunten bij overname

 1. Bedrijfsopvolgingsfaciliteit: voor de verkoop onderneming overdragen.
 2. Emigratie: vanuit fiscaal perspectief verhuizen.
 3. Pensioen: extra pensioenopbouw in kader verkoop.
 4. Boekenonderzoek: is het te overwegen om een boekenonderzoek door de Belastingdienst te laten plaatsvinden.

Specialisten bij bedrijfsovernames

In Nederland zijn diverse specialisten werkzaam binnen deze branche. Via belastingtips kunt u deze specialisten bereiken, een specialist op dit gebied is Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. of Damsté Advocaten. De juristen van de genoemde kantoren geven een goede juridische en/of fiscale ondersteuning bij dit proces en kunnen het geheel voor u verzorgen. Uiteindelijk wilt u de beste prijs, edoch het is ook van belang dat uw garanties worden beperkt en de overname vlot en geruisloos verloopt. U wilt namelijk geen verrassingen.

Begin op tijd

Het is van essentieel belang dat u ruim 3 jaar vóór de verkoop begint met een stappenplan voor uw exit. Binnen een familiebedrijf spelen andere zaken dan bij de verkoop aan een buitenlandse concurrent. Veelal is het verstandig dat een structuur wordt aangepast en dat, voordat de verkoop kan plaatsvinden, nog een sanering of wisseling in functies gaat plaatsvinden. Begin dus tijdig met uw overnameplannen en plan hiertoe een oriënterend gesprek met een specialist, zoals de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed of de heer mr. Caston Kroep.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>

Belastingaangifte