Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 17-02-2011 11:46. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Ruilarresten

Als u een bedrijfsmiddel of vermogensbestanddeel verkoopt, kunt u de boekwinst (stille reserve) soms doorschuiven naar een nieuw bedrijfsmiddel. Dit kan via:

  1. Herinvesteringsreserve;
  2. Ruilarresten.

Meestal wordt de boekwinst doorgeschoven via de herinvesteringsreserve. De toepassing van de ruilarresten is een minder bekende faciliteit en wordt soms vergeten, dit is jammer.

De ruilarresten

De zogenaamde ruilarresten zijn voortgekomen uit arresten van de Hoge Raad. Voorwaarde is dat het nieuwe bedrijfsmiddel dezelfde economische functie inneemt als het verkochte bedrijfsmiddel. De ruilgedachte is eigenlijk gebaseerd op het voorzichtigheidsbeginsel (onderdeel goed koopmansgebruik). Voordeel van de ruilarresten is dat deze soms ruimer zijn dan de herinvesteringsreserve. Via de ruilarresten kan ook een boekwinst op voorraad buiten de winstheffing vallen.

De boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel (vermogensbestanddeel) wordt dan verminderd met de boekwinst op het verkochte bedrijfsmiddel.

Procedure Gerechtshof 2010

Het Gerechtshof in Amsterdam deed in 2010 (rolnummer 08/00257) een uitspraak over de ruilarresten bij een B.V. die zich bezighield met het kopen, ontwikkelen en verkopen van bedrijfspanden (onroerend goed). De B.V. maakte op de ontwikkeling van een bouwterrein een winst van ruim € 20 miljoen. De B.V. heeft deze winst in een vervangingsreserve (nu herinvesteringsreserve) opgenomen. De Belastingdienst schrapte de vervangingsreserve omdat er geen sprake was van een bedrijfsmiddel. In beroep stelde de belastingplichtige dat de winst via de ruilarresten kon worden doorgeschoven. Dit ging niet goed, de B.V. kon niet aantonen dat er een plan was voor een herinvestering.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice